Az átlag ember szerencsés, ha napi két adag zöldséget kap. A táplálkozási szakértők azt ajánlják, hogy naponta öt-hét adagot együnk meg. Ha több zöldséget és kevesebb feldolgozott ételt fogyasztanánk, lefogynánk, megtisztítanánk az artériáinkat, kiegyensúlyoznánk a vércukorszintünket és nagyszámú kórházat zárnánk be. De a napi két adag beiktatása hétről hétre nem jön tervezés és erőfeszítés nélkül.

1. Tálalj nyers zöldséget minden étkezéskor. Szinte mindenki szereti a sárgarépapálcát, a zellerrudat, az uborkaszeleteket, a babzsinórt, a meggyparadicsomot és / vagy a zöldpaprika csíkokat. Egészségesek, gyakorlatilag nincsenek kalóriáik, jó ropogósak, és jelentősen csökkenthetik a kalóriasűrűbb főétel fogyasztását. Tehát tedd gyakorlattá: egy tányér nyers zöldség az asztal közepén, függetlenül attól, hogy mi az étkezés.

2. Használd ki az elkészített zöldségek előnyeit. Általában nem támogatjuk az előre elkészített ételeket. Sokszor drágábbak, és magas a mesterséges aroma, a cukor és a nátrium tartalma. De ami az elkészített zöldségeket illeti - zacskós saláták, előmosott spenót, meghámozott és felkockázott vajas mogyorótök, megmosott és apróra vágott kelkáposzta - mindannyian mellette vagyunk. Számos fogyasztói tanulmány megállapítja, hogy nagyobb valószínűséggel használunk zacskós salátákat és más termékeket.

3. Hozd be a zöldségeket a reggelibe és az ebédbe. Az egyik ok, amiért nem kapunk elegendő zöldséget, az, hogy sokan csak köretnek tartjuk őket a vacsorához. Ha valóban növelni szeretnéd a zöldségfogyasztást, nincs más választásod, mint más étkezéseknél enni. Hogyan?

Tedd a salátát a mindennapi ebéd részévé.

Készíts rendszeres reggelit a tojásrántásból, rántotta segítségével tartsd össze párolt zöldségeket, például paprikát, gombát, cukkini, spárgát vagy hagymát.

Egyél a tegnap esti vacsora maradék zöldségéből reggelire vagy ebéd mellé.

Cseresznyeparadicsom, uborka, sárgarépa és zeller, állandóan.

Készíts zöldségszendvicseket, szinte bármilyen zöldséget használva, amely nem esik ki a kenyérből.

4. Minden vacsorát vegyes zöldsalátával kezdj, mielőtt a főételt tálaljnád. Nemcsak a több zöldség elfogyasztásában segít, hanem ha először tápanyagokban gazdag, alacsony kalóriatartalmú salátával tölti fel a gyomrod, akkor kevesebb hely marad az ezt követő magasabb kalóriatartalmú termékek számára.

5. Hetente egyszer fogyassz egy előétel salátát. A saláta niçoise jó példa: vegyes zöldségfélék, párolt zöldbab, főtt burgonya, szeletelt kemény tojás és vinaigrettel leöntött tonhal. Tálaljuk teljes kiőrlésű kenyérrel. Jó étvágyat kívánunk!

6. Töltsd meg spagetti mártásodat zöldségekkel. Általában egy üveg alacsony nátriumtartalmú szószt veszünk, és beletesszük a babot, borsót, kukoricát, paprikát, gombát, paradicsomot és még sok mást. Túl vastagok? Vágd őket nagy darabokra. Nem akarod tudni, hogy ott vannak? Felapríthatod vagy pürésítheted őket egy kevés mártással a turmixgépben, majd add hozzá.

7. Rendeld meg heti pizzádat extra zöldségekkel. Ugyanahelyett a régi pepperoni és hagyma helyett tedd meg a szívességét egészségednek és emésztésednek, és kérj articsókát, brokkolit, csípős paprikát és más egzotikus zöldségeket, manapság sok pizzázó kínálja az ínyenc pitéihez.

8. Pürésítsük levesbe. Burgonya, sárgarépa, téli tök, karfiol és brokkoli - szinte bármilyen főtt (vagy megmaradt) zöldségből krémes, finom levest készíthetünk. Íme egy egyszerű recept: Közepes serpenyőben 1 csésze finomra vágott hagymát 1 evőkanál növényi olajon megdinsztelünk. Keverd össze a hagymát turmixgépben vagy konyhai robotgépben főtt zöldségekkel és pürésítsd simára. Tedd vissza a pürét a fazékba, és hígítsd húslevessel vagy alacsony zsírtartalmú tejjel. Pároljuk és ízlés szerint fűszerezzük.

Képek forrása: pixabay.com