A szénhidrát segíthet vagy árthat – ez csak attól függ, hogyan és mikor fogyasztjuk. Érdemes megtalálni a megfelelő egyensúlyt és időt az elfogyasztásukra.

Mik azok a szénhidrátok?

A szénhidrát a három alapvető makrotápanyagok egyike a zsír és a fehérje mellett. A szénhidrátok – a test fő és kedvelt energiaforrásai - glükózzá vagy cukorrá, majd energiává alakulnak a szervezetben. A szénhidrátok többségének természetes forrásból kell származnia – olyan élelmiszerekből, amelyeket nem módosítottak vagy nem dolgoztak fel. Példák az egészséges szénhidrátokra:

Gabonafélék és keményítők: válasszon teljes kiőrlésű gabonát, ha kenyérről, gabonapelyhekről és tésztáról van szó.

Hüvelyesek: A hüvelyesek kiváló növényi fehérjeforrások is. Ezek közé tartozik a sárgaborsó, a lencse és a bab.

Gyümölcsök és zöldségek: ezek az egészséges szénhidrátok szintén tele vannak rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A szénhidrátban gazdag zöldségek közé tartozik a burgonya, a kukorica, a gyökérzöldségek és a tökfélék.

Tej: jó fehérje-, kalcium- és D-vitamin forrás.

szénhidrátfogyasztás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mi a legjobb időszak a szénhidrát fogyasztására?

A legtöbb élelmiszer és élelmiszercsoport szénhidrátot tartalmaz, ezért meg kell találni a megfelelő egyensúlyt. Az egészséges emberek minden étkezésénél fogyaszthatnak szénhidrátot a nap folyamán.

A szénhidrát fogyasztása reggel jobb lehet, ha:

Fogyni szeretne. Ha este fogyasztja a legtöbb szénhidrátot, az vércukorszint-emelkedést okozhat. A test ezután testzsírként tárolja azt a plusz glükózt, amelyet nem használtál fel energiaként.

Reggel edz: Ha állóképességi sportoló vagy egy óránál tovább edz, akkor étkeznie kell edzés előtt.

Alvási problémái vannak: A vacsora közbeni szénhidrátfogyasztás befolyásolhatja az alvást, mert közben az étel még emésztődik, különösen, ha gyomorégése van.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.