“A reggeli a nap legfontosabb étkezése!” Mindannyian hallottuk már ezt a mondást, de valóban árt az egészségünknek, ha kihagyjuk a reggelit?

A reggeli előnyei

Klinikai tanulmányok szerint a reggeli étkezés energiával tölti fel, és segíti szervezetét a legjobb teljesítmény elérésében. A reggel az, amikor szervezete a leginkább érzékeny az inzulinra, vagyis ekkor hatékonyabban használja fel a vércukrot. Egy vizsgálat eredményei alapján azoknál, akik heti négy-öt napon kihagyták a reggelit, 55 százalékkal megemelkedett a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Különösen fontos, hogy a gyermekek táplálják az elméjüket a reggelivel. A tanulmányok azt mutatják, hogy azok a gyermekek, akik reggel esznek, jobban tudnak figyelni az iskolában, ami jobb tanulmányi teljesítményt eredményez.

reggeli étkezés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A reggeli tehát kiváló alkalom, hogy olyan rosttartalmú szénhidrátokat válasszon, amelyek napi 25 gramm vagy több élelmi rostot biztosítanak a koleszterinszint csökkentéséhez. Ügyeljen azonban arra, hogy mi kerül a tányérjára. A cukros gabonapelyhek vagy a hagyományos reggeli ételek, például a fánkok, muffinok, gofrik, palacsinták és bagelek sok cukrot, keményítőt vagy zsírt tartalmazhatnak.

Mikor kell reggelizni?

A „reggeli” kifejezés a böjt megszegését jelenti. Napjaink egy bizonyos pontján pedig mindannyian ezt csináljuk, akár reggel 7-kor, akár délben. Ideális esetben az a javaslat, hogy a felkelés után két órán belül együnk. Az optimális étkezési idő megtalálása azonban egyesek számára problémát jelent. Ha mozgalmas reggelei vannak, tervezze meg előre az étkezését.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.