Több olyan élelmiszer is van, amit rendszeresen vásárolunk, de eszünkbe sem jut, hogy nem kevés rejtett kalóriát, akár cukrot viszünk be velük a szervezetünkbe.

Joghurtok, tejdesszertek

Az tejtermékeket alapvetően az egészséges élelmiszerek közé szoktuk sorolni. Ezzel nem is lenne semmi baj, de ide sorolunk olyan termékeket is, amelyeknek inkább a desszert kategóriában lenne a helyük, például a hozzáadott cukortartalom miatt. A natúr joghurtokkal szemben a klasszikus gyümölcsjoghurtokban például akár 1-2 teáskanálnyi cukor is lehet, a pudingokról, krémtúrókról tejszeletekről már nem is beszélve. Mindig nézzük meg az élelmiszercímkét! Természetesen ezeknek a termékeknek is lehet helyük az étrendünkben, csak tudjuk őket a helyükön kezelni. A light verzióknál jó tudni, hogy ez általában a zsírtartalomra vonatkozik, nem azt jelenti, hogy cukormentes is.

Olajos magvak

Kedvező zsírsavösszetételük miatt megérdemlik az egészséges jelzőt. Ugyanakkor jó, ha tudjuk, az ajánlott fogyasztási mennyiség egy zárt maréknyi, maximum kb. 20-30 gramm. Magas zsírtartalmuknak köszönhetően az energiatartalmuk is kimagasló, 700 kcal is lehet 10 dkg-ban.

juice, fogyókúra
Forrás: pexels.com

Italok

Szinte láthatatlan kalóriacsapdák. Ide tartoznak a dobozos gyümölcslevek, amelyek közül a 100%-os gyümölcstartalommal nincs is semmi baj, de egy literrel több mint 400-500 kalóriát is megihatunk és észre sem vesszük. Az alacsonyabb gyümölcstartalmú italok esetében nézzük meg az élelmiszercímkét, hogy mennyi cukor van bennük.

A jeges teák szintén luxuskalóriának számítanak, pedig otthon is elkészíthetők olcsón, ráadásul cukormentes verzióban és még mesterséges édesítőszert sem kell bele tennünk.

Az ízesített ásványvizek közül sokban van cukor vagy éppen cukor és édesítőszer. Miért fogyasztanánk a vízzel is plusz kalóriát?

Bármit is veszünk le a boltok polcairól, mindig olvassuk el alaposan a címkét és ennek megfelelően vásároljunk.

Borítókép forrása: pexels.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.