Ha nélkülözzük az állati élelmiszereket, fokozottan figyeljünk, milyen táplálékkiegészítőket szedünk, hogy ne alakuljon ki hiányállapot!

Nem olyan rég még a vegetáriánus étrend is különcségnek számított, manapság azonban egyre többen vannak a minden állati eredetű ételt mellőzők, azaz a vegánok. Vannak, akik környezet és az állatok védelmében döntenek a növényi élelmiszerek fogyasztása mellett, de akadnak olyanok is, akik állóképességüket, szellemi frissességüket és energikusságukat szeretnék erősíteni az életmódváltással.

Azonban, ha nem fogyasztunk állati eredetű tápanyagokat, akkor sok olyan anyagot kell szednünk külön, amit a növényekből nem lehet bevinni a szervezetünkbe.

Bár a sportolók körében is egyre többen döntenek a vegán életmód mellett, még mindig sokuk legnagyobb félelme, hogy ha nem esznek állati eredetű fehérjét, akkor nem tudnak az edzés során izmot építeni, vagy akár elveszítik a már megszerzett izomzatot is. Mások pedig attól tartanak, hogy hosszú távon hízással vagy egészségkárosító hatással járhat számukra a növényi alapú étrend.

A vegán diétának több előnye is lehet, akkor is, ha keményen sportolunk, de az alábbiakre mindenképp ügyeljünk!

Kell a fehérje!

Az izomépítéshez elengedhetetlen a fehérjebevitel. A növényi fehérjeforrások nem komplett fehérjék, azaz nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben és/vagy arányban. Azonban az élelmiszerek helyes kombinációjával teljessé tehetők a növényi fehérjék is, ezt nevezzük komplettálásnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az étrendünk tartalmazzon gabonaféléket, hüvelyeseket és olajos magokat is. 

táplálékkiegészítő
Forrás: pexels.com

BCAA vagy más komplex aminosav

Az izmok épüléséhez és fenntartásához edzések előtt vagy alatt különösen érdemes BCAA italport fogyasztani, mert az izomépítés nehezen megoldható aminosavak nélkül. Már vegán változatban, teljesen állatmentesen remek opciókat találhatunk ízesített vagy semleges ízű BCAA italporokból. Az aminosavakat leginkább ilyen formában tudjuk jól pótolni.

Mikrotápanyagok

Az emberi szervezet számára vannak olyan szükséges vitaminok és ásványi anyagok, melyek pótlása vegán étrend esetén nehezen vagy egyáltalán nem biztosítható. Ilyenkor érdemes ezeket beszerezni étrend-kiegészítő formájában. Erre a célra a legjobb választás egy olyan multivitamin, ami megnövelt mennyiségű B2-, B12-vitamin és szelén tartalommal bír. Emellett növényi táplálkozás esetén ugyancsak érdemes figyelmet fordítani a D-vitamin, cink, és Omega-3 zsírsav bevitelére is, hiszen az utóbbiak is főként állati termékekben (pl. hal) található meg.

Borítókép forrása: pexels.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.