A mai világban a mesterséges ízek és összetevők miatt, amelyeket nem lehet „felismerni”, egyesek természetesebb megközelítést alkalmaznak.

És mi lehet természetesebb, mint mindent nyersen enni? Ez a nyers táplálkozás alapja. A nyers étrendnek ugyan van néhány előnye, de nem tökéletes – és kockázatos is lehet.

Mi a nyers étrend?

A nyers étrend magában foglalja a nyers, feldolgozatlan élelmiszereket, bár alkalmazható néhány elkészítési módot, beleértve a szárítást, az áztatást ás a csíráztatást. A cél az, hogy az élelmiszereket természetes állapotukban fogyasszák, minden olyan feldolgozás vagy hőkezelés nélkül, amely megváltoztathatja azok szerkezetét.

A nyers étrend típusai

Vannak, akik szigorú nyers étrendet követnek, és minden étkezésnél csak nyers ételeket esznek. Mások az étkezésük nagy részét a nyers ételekre összpontosítják, de hőkezelt vagy feldolgozott élelmiszert is fogyasztanak. A nyers étrendnek három fő típusa van:

  • Nyers vegán étrend: Ez a leggyakoribb típus. Az ételválasztás a nyers növényi eredetű élelmiszerekre korlátozódik.
  • Nyers vegetáriánus étrend: A többi vegetáriánus étrendhez hasonlóan ez a típus kizárja a húst, halat és baromfit, de engedélyezi a tojást és a tejtermékeket. Minden élelmiszer nyers és feldolgozatlan.
  • Nyers mindenevő étrend: Mindenféle növényi és állati eredetű élelmiszer fogyasztható, beleértve a húsokat is, de ezeknek nyerseknek és feldolgozatlanoknak kell lenniük.
nyers étrend diéta
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Melyek lehetnek a kockázatai?

A nyers vegán étrend gazdag gyümölcsökben és zöldségekben, javítja az emésztést és segíthet a fogyásban, de tiszta formájában nagyon korlátozó, és tápanyaghiányokhoz vezethet. A nyers vegán étrend rövid távon jó módszer lehet a szervezet „megtisztítására", de túl szigorú ahhoz, hogy egy életre szóló étrend legyen.

A nyers vegetáriánus és nyers mindenevő étrend, amely nyers állati eredetű élelmiszereket is tartalmaz, szintén veszélyes lehet. A nyers tojás vagy a tej nem pasztörizált, és olyan veszélyes baktériumokat hordozhat, mint például az E. coli és a Salmonella.

A nyers húsok fogyasztása is veszélyes lehet ezért hőkezelje azokat az élelmiszer-biztonsági szakértők által javasolt, biztonságos minimális főzési hőmérsékleten.

A nyers gyümölcsök és zöldségek egészségesebbek hőkezelés nélkül?

A főzés csökkentheti bizonyos tápanyagok mennyiségét az élelmiszerekben, különösen a vízben oldódó vitaminokat (például B-vitaminok, C-vitamin), de a főzési módszerek módosíthatók, hogy megőrizzék a legtöbb tápanyagot. A magas hőfokon történő hőkezelés(például sütés, grillezés) elpusztíthat egyes tápanyagokat, és méreganyagokat képezhet az ételben. Ennek elkerülése érdekében főzze az ételeket alacsonyabb hőfokon a legrövidebb ideig. A tápanyagok megőrzéséhez szükséges főzési módszerek közé tartozik például a párolás és a gőzölés. Bizonyos esetekben azonban a főzés növelheti a tápanyagok elérhetőségét, például a paradicsom és a spárga esetében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.