Világszerte a lakosság kb.10 százalékát gyötri a hirtelen jelentkező, lüktető, elviselhetetlen fejfájás, ami akár hányingerrel, szédüléssel is párosulhat.

Migrénnél egy rendellenes agyi tevékenység figyelhető meg, amikor az idegrendszerünk központjában megváltoznak az idegi jelek, a kémiai ingerületátvivő anyagok és a vérerek, ennek észlelhető tünete pedig a szörnyű fejfájás, tarkó táji feszítés, lüktetés.

migren_vitaminok
Forrás: unsplash.com

Kiváltó okai sokfélék: lehet öröklött hajlam mögötte, illetve van, hogy az embernek bizonyos életszakaszára jellemző. Kiválthatja a stressz és a nem megfelelő érzelmi állapot; helytelen, túlpörgő életmód; környezeti hatások, frontok, intenzív fények, szagok vagy illatok; az extrém tengerszint feletti magasság és váltakozó légnyomás; hormonális változások; de a helytelen testtartás is. Van, akinél a migrén a kimerülést, végtelen fáradtságot jelzi, olykor pedig az alkohol, kávé vagy energiaitalok túlfogyasztása is okozhatja. Megfigyelték, hogy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet.

Az ún. aura nélküli migrén mindenféle előjel nélkül csap le, míg azok, akik aurás migrénben szenvednek, általában érzik az előjeleit.

Kezelése sokféle lehet és egyéni jellegtől függ. Van, akinél beválnak a fejfájás elleni gyógyszerek vagy azok kombinálása (eltérő hatóanyag típussal), és segíthetnek a hányinger csökkentők. Az alternatív gyógymódok közül beválhat az akkupunktúra, a meditáció és relaxáció, a légzés gyakorlatok.

Akik a szelíd gyógymódokat részesítik előnyben azok először próbálkozzanak étrend-kiegészítőkkel és természetes hatóanyagokkal. Ilyen lehet a migrén elleni gyógytea keverék, amely többféle növény hatóanyagát tartalmazza.

A B2 vitamin, azaz riboflavin is bizonyítottan jótékony lehet, mivel megnyugtatja az idegrendszert. Az sem gond, ha B-komplexet szedünk, mert a B-vitaminok általánosan segítenek csökkenteni a stresszt, kimerültséget, és egymás hatását erősítik is. A B2 előfordul a brokkoliban és a zöld leveles zöldségekben, de a teljes kiőrlésű gabonákban is.

Ajánlják a Q10 koenzimet is, ami a migrén mellett a bőrnek is jót tesz. Szintén a brokkoliban, karfiolban fordul elő, de tartalmazzák az olajos magvak és a halak is.

A magnéziumról is tudjuk, hogy stresszcsökkentő, oldja a görcsöket, enyhíti a fejfájást, és nagyszerűen kombinálható a B-vitaminokkal. Akut migrénes rohamoknál intravénásan is adagolják a magnéziumot, természetesen csak szakorvosok.

A melatonin egy hormon vegyület, mely természetes úton is termelődik a szervezetben, de 1-3 mg-ot szedhetünk belőle kiegészítőként is, ha nehezen alszunk el, vagy ha migrénnel küzdünk.

Ha új, eddig nem szedett kiegészítőkkel próbálkoznánk, érdemes orvosunkkal konzultálni. Különösen ajánlott ez azoknál, akiknek van valamilyen alapbetegsége vagy várandós. Az állandóan szedett gyógyszerek módosíthatják a kiegészítők hatását, és fordítva, ezért mindig kérjük ki szakember véleményét!

Forrás: https://www.healthline.com/health/migraine/migraine-vitamins
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.