A termékeny korú nőknél a vashiány egyik igen gyakori oka az erős menstruáció. Milyen esetekben kell az erős havi vérzés kapcsán vaspótlásra is gondolni?

A nők egy része, statisztikák alapján mintegy 9-14 %-a, jelentős mennyiségű vért veszít a menstruációja során. Vagy azért, mert náluk az átlagos 5-7 napnál tovább tart a menstruációs vérzés, vagy pedig esetükben a normálisnál erősebb vérzés tapasztalható. Az utóbbi esetben a pár óránkénti tampon- vagy betétcsere már nem bizonyul elegendőnek. Egy átlagos menstruációs vérzés során összesen körülbelül 60 milliliter (ml) vért veszítenek a nők, ez nagyrészt egy olyan mértékű vérzésnek felel meg, ami átlagosan 4 óránként teszi szükségessé a normál méretű tamponok vagy intim betétek cseréjét. Abban az esetben van szó erős menstruációs vérzésről, ha a vérveszteség rendszeresen több, mint 80 ml. Ez a mértékű vérveszteség már a nők közérzetére is hatással lehet, akik gyengének, fáradtnak érzik magukat.

menstruáció vashiány
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Egy átlagosnak tekinthető menstruációs vérzés során a nők mintegy 1 mg vasat veszítenek. Ezzel szemben az erős és/vagy elhúzódó havi vérzések 6-8 mg vasveszteséggel járhatnak együtt. Nem meglepő, hogy az erős havi vérzéssel küzdő nők túlnyomó többsége teljesen kimerült vasraktárakkal rendelkezik.

Az erős vérzések során elveszített vasnak a pótlása nem könnyű feladat. Elegendő csak arra gondolni, hogy az orálisan bevitt vas-sóknak csak mintegy 5-35 %-a biohasznosul a szervezetben. A 6-8 mg vas pótlása szélsőséges helyzetben akár 160 mg vas bevitelét is szükségessé teheti, ami a hazai ajánlásokat (NRV) tekintve (14 mg/nap) 8-11 napi ajánlott beviteli referencia értéknek felel meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján azokban a régiókban, ahol a vérszegénység gyakorisága a menstruáló nők és lányok körében 20 % vagy a fölötti, mint az az európai régióra is jellemző, alkalmankénti vas- és folsavpótlást javasolt a menstruáló nőknek és lányoknak.

Forrás: WHO. Guideline: Daily iron supplementation in adult women and adolescent girls. Geneva, World Health Organization; 2016
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.