A GERD vagyis savas reflux a magyar lakosság jó részét is érinti, különböző mértékben. A reflux gyomorégéssel, hányingerrel, böfögéssel, maró érzéssel, gyomorfájással járó probléma.

A refluxot, vagyis a gyomorsav visszaöklendezését bárki megtapasztalhatja, ha túl sokat eszik, ha várandós, vagy a nem megfelelő ételek miatt túl sok sava termelődik. Ha viszont szervi elváltozás áll a háttérben, akkor sajnos a probléma állandósul. A nyelőcsövünk és gyomrunk határán található egy kör alakú záróizom. Ha a nyelőcsövet lezáró izom gyenge, vagy túl nagy a gyomor felől érkező hasűri nyomás, akkor a savas gyomornedv, vagy gőzök vissza tudnak áramlani a nyelőcsőbe.

reflux_vitaminok
Forrás: unsplash.com

A GERD gyomorégést, maró, égő érzést okoz a nyelőcsőben, a nyálelválasztás fokozódását, savas böfögést, fájdalmas nyelést, kellemetlen szájszagot eredményez. Olykor hányással, nyelőcső szűkülettel párosul és a fogakat is tönkre teheti.

A reflux kezelésére, szinten tartására többféle megoldás létezik, attól függ, milyen stádiumú vagyis mennyire súlyos a probléma. Az első mindig az életmódváltás és a helyes étrend kialakítása, ami magában foglalhat egy állandó diétát. Ajánlottak a gyógyvizek, gyógyteák, mint a kamilla vagy az aloe vera.

A következő szint a gyógyszeres kezelés és a műtét. A protonpumpa gátlók és H2 receptor blokkoló gyógyszerek sok refluxos betegen képesek hatékonyan segíteni, azáltal, hogy csökkentik a savtermelést. Léteznek a nyelőcső és a gyomor-bélrendszer perisztaltikáját elősegítő gyógyszerek is. Műtétet akkor javasolnak a gasztroenterológusok, ha túl nagy fokú fájdalommal vagy komoly szövődményekkel jár a reflux.

Bizonyos vitaminok, táplálék-kiegészítők is hasznosak lehetnek a megfigyelések szerint, de ezek nem kínálnak végleges gyógyulást, ugyanakkor hatékony kiegészítők lehetnek, amelyek nem ártalmasak a szervezetre.

  • Egyes kutatások szerint a B -vitaminok, köztük a folsav, a riboflavin és a B6 -vitamin segíthetnek a savas reflux kezelésében. A folsav és a B6-vitamin nagyobb bevitele a nyelőcsőrák alacsonyabb kockázatához és a Barrett-nyelőcső nevű állapothoz kapcsolódik, mindkettő a hosszú távú GERD lehetséges szövődményei.

  • Egy másik korábbi tanulmány a B6-vitamint, folsavat, B12-vitamint , L-triptofánt, melatonint, betainot és metionint tartalmazó kiegészítők hatékonyságát hasonlította össze a gyomorégés vény nélkül kapható kezelésével és az eredmények rendkívül jók voltak.

  • Tehát például a melatonin, amit elsősorban alvás könnyítőnek javasolnak, is javíthat a refluxos tüneteken.

  • Az Iberogast egy vény nélkül kapható kiegészítő, amelyet általában savas reflux és irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésére használnak. Gyógynövénykivonatok keverékéből készül, beleértve a borsmentát, az édesgyökéret és a bogáncsot.

  • Megfigyelések szerint a probiotikumok, azaz a bélflóránk hasznos mikroorganizmusai is segíthetnek csökkenteni a savas reflux tüneteit, mivel szerepet játszanak a bél egészségében és az immunrendszer működésében. A bélflóránkat pedig prebiotikumokkal, vagyis rostokkal táplálhatjuk, támogathatjuk.

  • A gyömbért sokan ismerik és alkalmazzák például puffadás, hányinger esetén, de kúra szerű alkalmazása a megfigyelések szerint a reflux hasonló tünetein is segíthet.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/vitamins-for-acid-reflux
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.