Anna lányom olyan, mint minden kamaszlány: rengeteget tanul, lehetetlen kimozdítani a szobából, szeret délig aludni, válogatós, vagy épp fogyókúrázik, mert „nem elég vékony”. Az iskolában meg jönnek-mennek a közösségi vírusok, így annak sem tulajdonítottam nagy jelentőséget, hogy gyakrabban kellett otthon tartanom egy-egy megfázás miatt. Ezért lepődtem meg, amikor az iskolai védőnő azt üzente, vigyem el laborvizsgálatra – meséli a 43 éves Bea.

„Nem vettem komolyan a tüneteket”

– Egy ideje már mondogatta, hogy állandóan fáj a feje, ezért elvittük szemészhez. Kapott is egy alacsony dioptriájú szemüveget, és én úgy gondoltam, ezzel megoldottuk a problémát. Igen ám, de továbbra is gyakran panaszkodott, és egyre fáradtabb is lett. Hiába hagytuk hétvégén későn kelni, sosem tudta kipihenni magát, és néha suli után is aludt egy-két órácskát, amikor hazajött. Ilyenkor persze késő éjjelig tanult, így megint csak a felborult bioritmust és a rengeteg dolgozatot okoltam a kimerültségéért. Az már szöget ütött a fejembe, amikor azzal jött haza, hogy a tanárok egyre többször kérdezik tőle aggódva, mitől olyan sápadt, de gondolatban visszaüzentem, hogy „tessék picit visszavenni a tempóból, akkor majd kipihentebb lesz!” A szokásos iskolai szűrés alkalmával aztán megkaptam az üzenetet, és mivel már engem is aggasztott a dolog, kértem laborbeutalót a háziorvostól a következő megfázásnál. Amikor megkaptuk az eredményeket, a homlokomra csaptam: „Hát persze, hogy vashiányos!”

Ezért szükséges a rendszeres állapotfelmérés

– Elméletben tisztában voltam azzal, hogy mik a vashiány tipikus tünetei: sápadtság, fejfájás, hajhullás, körömrepedezés, betegségekre való fogékonyság, de az ő élethelyzetében annyi minden más magyarázat volt ezekre, hogy nem állt össze a kép a fejemben. Ráadásul a lányomnak a menzesze is ebben az évben lett rendszeres és viszonylag erős is, ezért nemcsak az elégtelen táplálékvas-bevitel, de a vérzéssel járó vasvesztés is oka lehetett a kialakult hiányállapotnak. Ha nem jelez a védőnő, ki tudja, meddig fogtuk volna rá a kamaszodásra és az iskolára ezeket a tüneteket – vallja meg Bea.

Beáék története jó példa arra, milyen észrevétlenül alakulhat ki a vashiány és idővel annak szövődménye, a vashiányos vérszegénység. A kísérő tünetek gyakran fel sem tűnnek nekünk, vagy csak legyintünk rájuk, és az életmódunkra fogjuk őket. Ezért is fontos, hogy rendszeresen vegyünk részt állapotfelmérésen, ahol kiderülhet a baj, és megkezdődhet a kiváltó ok és a vashiány kezelése.

Maltofer rágótabletta: kényelmes és biztonságos vaspótló

A hiányzó vas visszapótlása nem megy egyik napról a másikra, hanem akár hónapokon át tartó kezelésre is szükség lehet. Válasszunk olyan vaspótlót, amely kényelmes és biztonságos: ilyen a Maltofer rágótabletta, amely hazánkban a vezető, recept nélkül kapható vaspótló gyógyszer* vashiány megelőzésére, kezelésére. A Maltofer rágótabletta magas vastartalmú gyógyszer, amely 100 mg elemi vasat tartalmaz. Bármikor, akár étkezéssel együtt is bevehető, mert nem lép kölcsönhatásba a leggyakoribb étel- és italösszetevőkkel, sem a beszedett egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel, és C-vitamin nélkül is jól hasznosul. A kellemes, csokoládéízű tablettából szabályozottan szívódik fel a vas, és a vashiány mértékétől függően tölti fel a vasraktárakat, a többi pedig kiürül. Szedése ritkábban okoz gyomor- és bélpanaszokat, mint más típusú vaspótlók.

– Utólag már nem is értem, hogy hagyhattam ilyen hosszú ideig, hogy ezek a tünetek megnehezítsék Anna mindennapjait – összegzi Bea. – Szerencsére amióta szedi a Maltofert, már látom rajta a változást: nem alszik olyan sokat, mégis több az energiája, fejfájásra sem panaszkodik, pedig megint elkezdődött a suli, és a terhelés idén sem lett kevesebb. Ő persze nyafog néha a mindennapi gyógyszerszedés miatt, de elmondtam neki, hogy mivel a vasraktárak kiürüléséhez is sok idő kellett, ezért a feltöltésük is eltart egy darabig. Ha letelt a három hónap, kérek egy laborbeutalót, de ez nem biztos, hogy azt jelenti, hogy abbahagyhatjuk a vaspótlást. A vérkép ugyanis már 1-2 hét után elkezdhet javulni, de ilyenkor a vasraktárak telítettsége – amelyet a vérből kimutatható, ferritin nevű fehérje szintje jelez – még korántsem megfelelő. Én azonban nem bánom, ha párszor rá kell még szólnom, hogy ne felejtse el a Maltofert: ez még mindig sokkal könnyebb, mint újrakezdeni azt a nehéz időszakot.

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2022. január – 2023. augusztus időszakban

 

 

Maltofer
Maltofer - Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.