A hialuronsav a kozmetikumok kapcsán vált ismertté, pedig étrend-kiegészítők formájában is nagyon hasznos, mert a vegyület nem csak a szépség záloga.

Hialuronsav kapszula, hialuronsav szérum, hialuronsav injekció. Egy anyag, többféle felhasználási lehetőség. A hialuronsav egy poliszacharid vegyület, ami a szervezetünk számos szövetében előfordul. A kollagénhez hasonlóan a szervezet kenőanyaga. A különleges szénhidrátot a testünk maga is szintetizálja, ám előállítása a kor előrehaladtával egyre csökken, 30 éves kor felett már drasztikusan. Ennek hatására, mint a kollagén esetén is, a bőrünk veszít rugalmasságából, könnyebben sérülnek az ízületeink, veszítenek a szervek hidratáltságukból.

hialuronsav
Forrás: unsplash.com

A hialuronsav elsősorban a kozmetikai ipar révén vált ismertté, sok szépségápolási termék összetevője, pedig az, hogy kívülről kenjük, még nem garancia arra, hogy belül is hatást vált ki. A bőrnek kétségkívül jót tesz, de a többi részünknek belülről kell részesülnie a molekulákból, méghozzá a vér keringése révén. Erre jók a hialuronsav táplálékkiegészítők.

Egy másik felhasználási módja pedig a szépészeti beavatkozásoknál van, de az injektálható formát alkalmazzák a konzervatív terápiákban is az ízületek helyreállítására.

Mi mindenre hat pozitívan a hialuronsav étrend-kiegészítők szedése?

 • Kopásos ízületi gyulladás

 • Gyorsított sebgyógyulás

 • Reflux

 • Krónikus fáradtság

 • Szemszárazság

 • Ínybetegségek

 • Ekcémák

 • Álmatlanság

 • Fibromialgia

 • Erektilis problémák

 • Hüvely szárazság

Bárki szedheti a hialuronsavat? A tanulmányok és kutatások szerint, aki allergiás pl.a tollra vagy állati eredetű anyagokra, az jó, ha elkerüli a hialuronsav táplálékkiegészítőket, mert gyakran csirkéből nyerik ki.

Daganatos megbetegedéseken átesetteknek sem javasolják belsőleg szedni, mert a sejtosztódást serkentő képessége sajnos nem csak az egészséges sejtekre hat.

Milyen természetes módon pótolhatjuk?

Ha szeretnénk csak étrendünk által fedezni a hialuronsav szükségletünket akkor a következő ételeket fogyasszuk: csontleves, cupákos húsleves, porcok; keményítőben gazdag gyökérzöldségek (burgonya, cékla, zeller, sárga- és fehérrépa); kagylófélék és tengeri herkentyűk; kombucha; zöld leveles zöldségek (spenót, sóska, petrezselyem, saláták); citrusfélék; piros bogyós gyümölcsök.

Forrás: https://www.verywellhealth.com/hyaluronic-acid-supplements-89465
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?