Izomgörcsök mindenféle előjel nélkül felléphetnek, gyakran az éjszakai alvás nyugalmát is elrabolva.

Mintha egy kést vágnának az izmomba, ami miatt az kőkeményé válik”. A felnőttek mintegy 40 %-a szenved az izomgörcsöktől. Az elsősorban a vádlit vagy a talpat érintő panaszok különösen gyakoriak a sportolóknál (futóknál) és a várandós nőknél.

Mit lehet tenni a megelőzés és a kezelés érdekében?

A kezelésére és megelőzésére magnéziumpótlás és nyújtógyakorlatok javasolhatók, beleértve az alábbiakat:

izomgörcs magnézium
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix
  • Izomgörcsök esetén az érintett izmok nyújtása segíthet a fájdalom oldásában. Az izomgörcsökre hajlamos sportolóknál nem szabad megfeledkezni a bemelegítés fontosságáról.
  • Az optimális folyadékbevitel (izotóniás sportital, magnéziumban dús ásványvíz vagy hígított gyümölcslé) hozzájárulhat a fájdalmas izomgörcsök kivédéséhez.
  • Meleg párna vagy géltasak érintett testrészre helyezése és a kíméletes masszázs is jótékony hatású lehet.
  • A magnézium-sók (pl. magnézium-citrát, magnézium-laktát, magnézium-orotát) alkalmazása (napi 120-360 mg dózisban, 2-3 részre elosztva a nap folyamán) javasolható az izomgörcsök megelőzésére. Izomgörcsök esetén a magnézium hosszabb időn keresztüli (3 hónap) vagy folyamatos szedése ajánlható.

Ha az izomgörcsök gyakran visszatérnek, rendkívül fájdalmasak, netán hosszan tartanak, vagy egyéb, aggodalomra okot adó panaszokkal (pl. halláskiesés, gyengeségérzés, egyéb testrészekben jelentkező izomgörcsök) együtt lépnek fel, orvosi kivizsgálásra van szükség.

Forrás: https://www.pharmazeutische-zeitung.de/2017-05/muskelkraempfe-leitlinie-empfiehlt-dehnen-und-magnesium/?msclkid=3d9912ffc14311ec985d3880b67929fa
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.