Hazánk a szelénben hiányos földrajzi régiók közé tartozik, így számos esetben felmerül a nyomelem pótlásának szükségessége.

A haj, a bőr, illetve a köröm (sz)épségét célzó kezeléseknél, a vegetáriánusoknál, a cöliákiásoknál, a gyermekvállalást tervező pároknál, az immunrendszer erősítése kapcsán és a pajzsmirigybetegeknél egyaránt gondolni lehet a szelén szedésére.

1. A szelén egyfajta „szépségvitamin”, ami segíti a bőr hámrétegének képződését, erősítheti a körmöket és egészségesebbé teheti a hajat. A szelén ilyen irányú hatásai kifejezettebbekké válhatnak, ha a szelént egyéb nyomelemekkel (pl. cink) és vitaminokkal (pl. C-, E-vitaminokkal, béta-karotinnal) kombinációban alkalmazzuk.

szelén szépségvitamin
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2. Azok, akik a húsféléket mellőzik az étrendjükből, jóval kevesebb szelénhez jutnak hozzá, mint a vegyesen táplálkozók. A vegetáriánusokon túl a gluténmentesen táplálkozók körében is viszonylag gyakori a szelénhiány, így esetükben is gondolni kell a szelén pótlására.

3. A megfelelő szelén-ellátottság javítja a spermiumképet, azaz növeli a spermiumok számát és koncentrációját, javítja azok mozgékonyságát és felépítését. A gyermekvállalást tervező nőknél alkalmazott szelén-pótlás pozitív hozadékát is vizsgálatok igazolják. Amennyiben a teherbeesés időszakában a leendő anya megfelelő szelén-ellátottságú, akkor nála alacsonyabb a spontán vetélés és a koraszülés kockázata, mint az alacsony szelén-szintű nőknél.

4. Ha valaki az egyik fertőzésből a másikba esik, gondolni kell az immunrendszer szelénnel való erősítésére. A szelén immunstimuláns hatását számos vizsgálat igazolja.

5. A pajzsmirigybetegségek bizonyos típusainál a szelén pótlása észrevehető javulást hoz. A pajzsmirigy megbetegedései azonban csak a laboratóriumi paraméterek ismeretében diagnosztizálhatók, így a pajzsmirigybetegek (szelénnel való) kezelése orvosi feladat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.