Testünk nem 100 százalékban emberi. Sőt, a mikroorganizmusok vannak többségben, és fontos odafigyelni a bennünk élő baktériumokra.

Az emberi szervezetben élő mikroorganizmusok jelentőségét az elmúlt tizenöt évben fedezte fel a tudomány a génszekvenálás módszerének köszönhetően. Bennünk és rajtunk élnek, életközösséget alkotnak velünk. Nem is akármilyen mennyiségben: számuk 1.3-szerese a saját sejteink számának, illetve génjeiknek száma 150-szerese az ember génjeinek! Az emberben élő mikroorganizmusok központja a bélrendszerben, azon belül is a vastagbélben van, közismertebb nevén ez a bélflóra. 

A tudósok rájöttek, hogy a bélflóra állapotától függ az emberek betegségeinek 90%-a, és óriási szerepe van a betegségek kezelésében és a megelőzésben egyaránt. Köztudott, hogy az elhízás, a cukorbetegség, az IBS és az immunrendszerünk állapota direkt összefüggésben van a belekben élő mikroorganizmusokkal, ami nem meglepő, hiszen ezek a betegségek az emésztőrendszerhez kapcsolódnak. 

bélflóra
Forrás: pexels.com

De ki gondolná, hogy a bélflóra az idegrendszerünk állapotát is meghatározza?

A hosszútávú megfigyeléses vizsgálatokban azt észlelték a kutatók, hogy a szociális visszahúzódás és levertség mértéke is összefügg a bélflóra összetételével, valamint sokszínűségük csökkenése a beszédkészség csökkenését okozza. A legújabb kutatások egyértelmű összefüggést találtak a depresszió és az autizmus gyógyításával kapcsolatban is.

Mégiscsak a mi testünk, vegyük a kezünkbe az irányítást!

„Kevesen tudják, hogy elsősorban a táplálkozásunktól függ az, hogy a bélflóránkban milyen mikroorganizmusok élnek. Azok a típusú baktériumok fognak túlsúlyba kerülni, amiket etetünk. Ördögi kör, hiszen a bélflóránk állapota, többek között befolyásolja, hogy milyen ételeket kívánunk, hogy fogyunk vagy hízunk. Ha sok cukrot fogyasztunk a rossz baktériumokat tápláljuk, ha sok rostot, akkor a jó baktériumokat. Ahhoz viszont, hogy a jó baktériumok megfelelő mennyiségű tápanyagot kapjanak, napi 30 gramm rostot kell fogyasztanunk, vagyis az egészséges bélflóra egyik alappillére a megfelelő mennyiségű és változatos rostfogyasztás.” – fejtette ki Vadász Bálint, az egészséges bélflóra egyik hazai zászlóvivője. A fiatal startupper idén márciusban az activé FiberShake egészséges ital kifejlesztésével megnyerte a 2021-es World Food Innovation Awards-ot.

Borítókép forrása: pexels.com
 
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.