A para-amino-benzoesav (PABA), más néven B10-vitamin, bizonyos élelmiszerekben megtalálható szerves vegyület, amelyet mesterségesen is előállítanak.

A B-vitamin csoport tagjaként említik a B10-et, bár valójában nem vitamin és nem is esszenciális tápanyag. Megtalálható a sörélesztőben, a húsokban és belsőségekben, a gombában, a teljes kiőrlésű gabonában és a spenótban is.

b10
Forrás: unsplash.com

A szervezetünk a bélben élő hasznos baktériumok segítségével is képes szintetizálni a vegyületet. A PABA ezután elősegíti a folsav (B9-vitamin) termelődését. Az így termelődő folsav mennyisége azonban még nem elegendő a napi szükségletünkhöz.

A kutatók úgy vélik, hogy a PABA táplálékkiegészítőként remekül támogatja a hajat, a bőrt és a körmöket. Mivel a PABA képes elnyelni az ultraibolya (UV) sugarakat – különösen az UVB-sugarakat , amelyek napégéssel és DNS-károsodással járnak, ezért az 1940-es évektől kezdődően a fényvédők kulcsfontosságú összetevője volt. Később egyes embereknél allergiás bőrreakciókhoz kapcsolták, ezért kivonták az összetevők közül. Ettől függetlenül a mai napig használják testápolók, hidratáló krémek hatóanyagaként, mert számos előnyös tulajdonsága van.

A B10 mesterien puhítja a bőrt, és halványítja az elszíneződéseket, számos bőrproblémára kedvezően hat.

Érdekes, de számos tanulmány igazolja, hogy a PABA nemcsak ápolja a hajat, de segít az ősz szín “visszaszínezésében is” vagyis az eredeti szín visszaállításában. Persze csak bizonyos mértékig.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b-10#benefits
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.