A cukorbetegséget nem szabad félvállról venni, mert komoly szövődményei lehetnek kezeletlenül. A gyógyszeres megoldások mellett azonban érdemes ismerni a szelíd kiegészítő lehetőségeket is.

Az éhgyomri vércukor optimális szintje 3,5-6,1 mmol/l között van, vagyis felkelés után ennyit kellene mérnünk. Étkezések után a vércukorszint megemelkedik, de másfél-két óra múlva az inzulin hatására a cukorszint 7,8 mmol/l-nél nem lehetne magasabb. Az étkezés utáni, két órás ablak elmúltával, ha valakinek 11,1 mmol felett marad a cukra, akkor valószínűsíthetően II.-es típusú cukorbetegséggel küzd.

cukorbetegseg_vitaminok
Forrás: unsplash.com

A inzulinrezisztenciát a cukorbetegség előszobájának is nevezik. Ilyenkor a hasnyálmirigy által termelt inzulint a sejtek nem ismerik fel, így a cukor a vérben marad. A cukor újabb ingert vált ki, még több inzulin termelődik, és ebben a túlműködésben a hasnyálmirigy kifárad, ami elvezethet a diabéteszhez. Az IR-nél még segíthet az életmódváltás és a megfelelő táplálkozás.

I.-es típusú cukorbetegségnél a hasnyálmirigy nem termel inzulint, ezért külső forrásból muszáj pótolni (injekció közvetlenül a véráramba). A II.-es típusú diabétesznél a hasnyálmirigy termel ugyan inzulint, de nem a megfelelő mennyiségben, ezért olyan gyógyszerek szedése kell (szájon át), melyek a termelést és a felhasználást serkentik.

A cukorbetegségnek komoly szövődményei lehetnek, mert a vérben maradt cukor erjedésnek indul, így akár szétroncsolhatja a vérereket. Ennek legsúlyosabb következménye a vakság vagy a végtag amputáció. Életmentő lehet tehát a vércukorszint mérése, naplózása és szükség esetén kezelése!

Az enyhe diabétesznél vagy inzulinrezisztenciánál sokat segíthetnek a szelíd gyógymódok, akár vissza is fordíthatják a problémát, míg a kialakult cukorbetegségnél segítenek szinten tartani és tompítani a tüneteket.

A króm, mint nyomelem, fontos a szervezetben, csökkentheti a vércukorszintet és részt vesz a szénhidrát anyagcserében. Ezért is szedik többen diéta esetén.

A fahéj a kínai orvoslás egyik alapnövénye, melynek hatóanyagai állítólag szintén csökkentik a vércukorszintet és a keringési rendszernek is jót tesznek.

Megfigyelték, hogy összefüggés van az alacsony B1-vitamin (tiamin) szint és a cukorbetegség között. Ezért valószínűsíthető, hogy a B1 megfelelő mennyisége a szervezetben hozzájárul az optimális vércukor értékek kialakulásához.

Az antioxidánsokról általános megállapították, hogy nagyon erős biokémiai védelmet nyújtanak, gátolják az oxidatív stresszt, a szabadgyökök keletkezését, így hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a daganatok megelőzéséhez és akár a cukorbetegség szövődményeinek kockázatát is csökkenthetik. Ilyen antioxidánsok a rezveratrol, a zöld tea hatóanyagai.

A magnézium nélkülözhetetlen tápanyag és segít a vérnyomás szabályozásában. Ezenkívül szabályozza az inzulinérzékenységet. A kiegészítő magnézium javíthatja az inzulinérzékenységet cukorbetegeknél.

Több gyógynövény is hatásosnak bizonyult a vércukorszint és a cukorbetegség kezelésében. Ezeket akár külön-külön is, vagy teaválogatás formájában ihatjuk. Ilyen gyógynövények a kisvirágú füzike, fekete áfonya, pásztortáska, gyermekláncfű, görögszénamag, erdei szederlevél, orbáncfű és a csalán.

Ne feledjük, ezek a praktikák nem minősülnek orvoslásnak, hatásuk nem klinikailag igazolt, de segíthetnek. Fontos az életmód, többek között a táplálkozás, a diéta tartása. Egyes új kutatások például a paleo-ketogén étrendet is hatásosnak találták a diabétesz megfékezésében.

Forrás: https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/herbs-supplements
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.