Nem csak a vegánoknak érdemes felfedeznie ezt a kiváló növényi fehérjeforrást!

A kender napjainkban nagyot lépett előre a táplálkozás tudományban, hiszen már nemcsak az állatok takarmányozása, vagy a növény rostjainak ipari felhasználása jut eszünkbe róla, hanem komoly szerepe lett a vegán proteinek megalkotásában. A kender tele van értékes ásványi anyagokkal, vitaminokkal és rosttal.

kendertej
Forrás: pexels.com

A kender növény, a Cannabis sativa a fiatalok számára egy egészen más fogyasztási szempontból ismert, hiszen az indiai kender változatából akár illegális szer is készülhet. Ideje visszaállítani a kender renoméját, és megismerkedni a kendertejjel és kender fehérjével!

A kender magja, ahogy az ismert magok (mandula, rizs, zab) alkalmas arra, hogy vízzel turmixolva növényi tej készüljön belőle. A kendertej földes, diós ízű és krémes állagú. Tehéntej helyett felhasználható például turmixokban, kávéban és müzlikhez. Jó hatása van az emésztésre, a bőr szépségére és a szív-érrendszer állapotára, van benne kalcium, vas, B-vitaminok, D-vitamin, linolsav, omega-3 zsírsavak, és rengeteg aminosav is. Természetesen semmilyen pszichoaktív hatóanyagot nem tartalmaz.

A kendertej laktóz- szója- és gluténmentes így az ezekre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Ahogy a többi magtejet, előállíthatják saját magunk is, turmixolással és szűréssel, de ha nagy növényi protein fogyasztók vagyunk, beszerezhetünk egy praktikus növényi tej készítő gépet is, melynek rengeteg funkciója van és pillantok alatt friss tejet varázsol nekünk a konyhánkban.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/hemp-milk
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.