A haj igazi ékességünk lehet , ám az egészséges haj eléréséhez nélkülözhetetlen néhány vitamin és ásványi anyag.

Nemcsak a nők ápolják a hajukat, manapság a férfiak is sokszor hiúsági kérdést csinálnak abból, hogy minél tovább megőrizzék természetes hajkoronájukat. Míg az őszülés sokak számára elviselhető, addig a haj ritkulása vagy a kopaszodás már aggasztó lehet. Az idő előrehaladtával mindkét nemnél a DHT hormon hatására jelentkezik a hajszálak különböző fokú vesztése. A hormon blokkolását csak speciális mezoterápiával lehet elérni, ám a szükséges nyomelemeket és vitaminokat fogyasztva hajunk a lehető legtovább maradhat dús és egészséges.

vitaminok az egészséges hajhoz
Forrás: pexels.com

A hajhullást okozhatja nyomelemhiány, előfordulhat valamilyen gócbetegség miatt, lehet túl erős gyógyszerek mellékhatása, de krónikus betegségek (pajzsmirigy, autoimmun betegség) is állhat a háttérben. Ha biztosan nem áll fenn betegség, csak a hajunkat szeretnénk egészségesebbé tenni, az alábbi szerves és szervetlen vegyületekre lesz szükség.

Vitaminok. A haj és a fejbőr táplálásában kiemelten fontos az E-, A-, C- és D-vitamin. Az E- és a C-vitamin antioxidáns szerepe miatt fontos, míg a D-vitamin serkenteti az új hajtüszők létrejöttét. Az A-vitamintól a fejbőr hidratáltabb marad, a hajszál pedig gyorsabban nő.

Ásványi anyagok és nyomelemek. A vas és a cink szervezetünk számos biokémiai folyamatában játszik szerepet, ezért alapvető fontosságúak, hiányuk nem csak hajhullást okozhat. A vas a vörösvérsejtek alkotója, melyek az oxigént szállítják a vérben. A vas jelenléte serkentheti a haj növekedését és erősödését. A cink olyan ásványi anyag, mely regenerálja a tüszőket és hozzájárul a faggyúmirigyek egészséges működéséhez. Mindkkettőből sok van a tengeri herkentyűkben, a lencsében, a vörös húsokban és a spenótban.

Kéntartalmú aminosavak. Az aminosavak olyan egyszerű vegyületek, melyekből a fehérjék szintetizálódnak. Ilyen például a kollagén is, amiről tudjuk, hogy az egészséges bőr, haj és mozgásszervek egyik záloga. Az aminosavakra és fehérjékre tehát nagy szükség van, hiszen magát a hajat építik fel. Fehérjeforrásból minél változatosabban fogyasszunk, fontos a hal és a vörös húsok fogyasztása is, de a növényi fehérjék is megfelelőek, mint például a hüvelyesek.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/best-vitamins-hair-growth?fbclid=IwAR0dkB4EyF2pWwEchC2_73d99xVCh8Qn1aIlc-LrcOYUvuVkbVs-keMcT1E
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.