Szinte mindegyik szervrendszerünk működéséhez elengedhetetlen a D-vitamin, melynek hiánya legyakrabban télen és tavasszal mérhető.
Hatása
A zsírban oldódó D-vitaminnak nagy szerepe van elsősorban a csontok és fogaink épségének megőrzésében, valamint a csontritkulás megelőzésében, mégpedig oly módon, hogy azok építőanyagának, a kalciumnak bélből való felszívódását szabályozza.
Emellett a szervezet alapvető védekezőképességét is erősíti, megelőzve így számos betegséget (például a daganatokat). Befolyásolja a hormonműködést és szabályozza a vérnyomást is.
Hiánya
A D-vitamin hiánya léphet fel azokban az időszakokban, amelyekben kevesebbet vagyunk a szabad levegőn és a nap is kevesebbet süt - mivel a napsugarak hatására termelődik a bőrünkben.
Ha alacsony a D-vitaminszintünk (ezt a vér laboratóriumi vizsgálatának segítségével lehet ellenőrizni), akkor az alábbiak kialakulásának nagyobb az esélye:
- érelmeszesedés
- depresszió
- a szervezet immunrendszerének gyengülése miatt felső légúti megbetegedések
- cukorbetegség, inzulinrezisztencia
- túlsúly
- daganatos betegségek
- magas vérnyomás
- szív- és érrendszeri betegségek, stroke.
Hiányát jelezheti a fáradtság, az általános rossz közérzet vagy a csont- és izomfájdalom.
Étkezéssel is bejuttatható a szervezetbe, de csak nagyon kis mennyiségben, például zsíros halakból, májból és belsőségekből, tejből és tojássárgájából. Érdemes tehát a téli időszakban odafigyelni a pótlására. Ez mindenkinek ajánlott, de a várandós édesanyáknak, a csontritkulásban és daganatos betegségekben szenvedőknek mindenképpen.