Úgy tűnik, hogy fölösleges a nagy dózisban bevitt C-vitamin, hiszen a „megadózisok” jelentős része nem szívódik fel, nem hasznosul a szervezetben.

Felmerül a kérdés, hogy mennyi az optimális dózis

Régóta ismert, hogy a szervezetbe jutott C-vitamin felszívódása nem tökéletes, a szájon át bevett adagnak csak kisebb-nagyobb hányada hasznosul. Tény, hogy a többől több szívódik fel, de a bevett és a felszívódott mennyiség közötti kapcsolat nem írható le egyenes arányossággal. Vizsgálatok alapján:

  • ha valaki 200 milligramm (mg) C-vitamint vesz be, akkor az szinte teljes egészében képes felszívódni, vagyis ebben az esetben nem „vész kárba” C-vitamin.
  • a szájon át bevett 500 mg-os hagyományos (azaz nem módosított hatóanyag-felszabadulású) C-vitaminos készítményeknek átlagosan mintegy 73 %-a jut el a vérkeringésbe, ennyi hasznosul,
  • a 1250 mg-os C-vitamin adagnak pedig csupán csak a 49 %-a fog hasznosulni.

Nincs értelme tehát 400-500 mg C-vitaminnál többet egyszerre bejuttatni a szervezetbe, mivel a többlet-bevitel nem jár a C-vitamin vérszintjének jelentős emelkedésével.

C-vitamin megadózis
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Így érdemes a C-vitamint szedni

Napi 400-500 mg C-vitamin bevitele esetén is érdemes a C-vitamin-mennyiséget 2 részre osztva bevenni (reggel 200-250 mg, illetve este 200-250 mg). Ilyen módon maximalizálható a C-vitamin szervezetbeni felszívódása, hasznosulása.

Másik, „kényelmes” lehetőségként adódik retard vagy - más szóval - nyújtott hatású készítmények használata, amikből napi egyszeri bevétel is elegendő, és a készítmények hatóanyagtartalma időben elnyújtottan, folyamatosan szívódik fel a bélből.

Forrás: Levine M et al. Vitamin C pharmacokinetics in healthy volunteers: Evidence for a recommended dietary allowance. PNAS 93; 3704-9. 1996.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.