A téli megfázásos-influenzás szezon beköszöntével gyakran nyúlunk különféle vitaminkészítmények után, hogy az immunrendszerünk felturbózásával próbáljuk meg elkerülni a betegségeket. Ezzel természetesen semmi baj nincs, azt viszont sokan elfelejtik, hogy a vitaminok mellett a vas pótlása is ugyanolyan fontos lenne. Elegendő mennyiségű vas nélkül ugyanis erős immunrendszer sincs!

Azért a téli, hideg, nyirkos hónapokban kell megküzdenünk gyakrabban a betegségekkel, mert ilyenkor a szervezetünk védekezőképessége eleve gyengébb, a vírusok viszont ekkor érzik a magukat legjobban és terjednek a legkönnyebben. A hűvös idő beköszöntével tehát sokan vitaminokat kezdenek el szedni, hogy ezzel is erősítsék az ellenállóképességüket. Ám ahhoz, hogy immunrendszerünk hatásosan vissza tudja verni a kórokozók támadását, nem elég csak a vitaminkészleteinket feltölteni, a vaspótlásról is gondoskodnunk kell. 

A vasnak rendkívül összetett és szerteágazó szerepe van a szervezetünkben: nemcsak a vörösvértestek termelődéséhez, hanem az immunrendszerünk megfelelő működéséhez is elengedhetetlen. A vashiányos állapotnak számos következménye lehet. Az olyan jól ismert tünetek mellett, mint a fáradékonyság, gyengeség, fejfájás, szédülés vagy éppen hajhullás, vas hiányában könnyebben betegszünk meg, rádádásul a gyógyulás is hosszabb időt vesz igénybe.

Ha pedig már eleve vashiányos állapotban kapjuk el például az influenzát, akkor a betegség hatására a vasraktáraink még inkább ki fognak ürülni. Ennek oka, hogy a fertőzések alatt a szervezetünk egyáltalán nem, vagy csak elenyésző mértékben képes hasznosítani a táplálékból a vasat – és mivel ilyenkor az étvágyunk eleve rosszabb, a táplálékvas bevitele is csökken.

Hogyan gondoskodjunk a vaspótlásról?

Az tehát nem kérdés, hogy ebben az időszakban különösen fontos odafigyelnünk a megfelelő vasbevitelre. A legkézenfekvőbb forrást természetesen a táplálkozás jelenti, de nem árt tudni, hogy a táplálékkal bevitt vasnak csupán kis része hasznosul a szervezetben, a hasznosulás mértéke pedig attól is függ, hogy milyen táplálékkal visszük azt be. A legjobb vasforrásnak általában a vörös húsokat tartják, mivel a bennük lévő, úgynevezett hem-vasat az emberi szervezet jobban tudja hasznosítani. Bizonyos növények, így a zöld levelesek, a saláták, továbbá a bab, borsó, lencse és zab szintén remek vasforrásnak számítanak. A táplálékból szerzett vas felszívódását jó néhány tényező segítheti, vagy éppen gátolhatja. A polifenol szerkezetű vegyületek, amelyek a teákban és borban fordulnak elő, a teljes értékű gabonák és a hüvelyesek fitánsav-tartalma, valamint az ásványi anyagok közül a tejben is megtalálható kalcium és annak oxalátsói például mind gátolják a vas felszívódását. A C-vitamin, a B-vitaminok, a réz és a cink pedig segíti azt.

Fontos tudni!

A kezeletlen vashiány vérszegénységet is okozhat. A vashiányos vérszegénység hátráltatja a kisgyermekek mozgás- és viselkedésbeli fejlődését, serdülőknél tanulási zavar jelentkezhet, felnőtteknél az általános gyengeségérzés és fáradtság mellett szívproblémákat okozhat, a várandós nőknél pedig akár koraszülést is.

Amikor a megfelelő táplálkozás nem elég

Egészséges táplálkozás esetén is előfordulhat, hogy étrendünkből nem jutunk elegendő vashoz, vagy eleve nagyobb a szervezetünk vasigénye. Ilyenkor fontos, hogy más módon is segítsünk feltölteni vasraktárainkat.

Maltofer – a kíméletes és kényelmes vaspótlás

Ha vaspótlásra van szükségünk, válasszuk a patikában recept nélkül kapható Maltofer rágótablettát. A Maltofer rágótabletta hatóanyaga más, mint a többi vaspótló gyógyszeré: olyan három vegyértékű vas-komplexet tartalmaz, ami étkezéssel egy időben bevehető, sőt szedése mellett akár kávézhatunk, teázhatunk is. Nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott élelmiszerekkel, sem az egyidejűleg szedett egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. Mindemellett biztonságos is, mert csak annyi vas szívódik fel belőle, amennyi a szervezet számára szükséges, ezért nem lehet túladagolni. A rágótabletta további jó tulajdonsága, hogy más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatása jelentkezhet, a székrekedés csupán elenyésző lehet. A vashiány mértékétől függően a 100 milligramm elemi vasat tartalmazó Maltofer rágótablettából akár napi 1 tabletta is ideális lehet a vas pótlására és a vashiány megelőzésre egyaránt. A kellemes, csokoládéízű tabletta szétrágva, vagy kevés folyadékkal egészben is lenyelhető.

maltofer otc

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.