A látás élessége nagyban függ az érzékszervünk állapotától, ezért nem árt, ha tudjuk, mivel táplálhatjuk a látószervünket.

 

Egyre kevesebb olyan ember van, akinek tökéletes a látása. Ráadásul a gyerekek között is egyre gyakoribbak a szem kóros elváltozásai, a magas dioptria számok. A közel- és távollátás mellett gyakori probléma a tompalátás állapota, idősebb korban pedig a diabéteszes retinopátia, az időskori makuladegeneráció, a zöldhályog és a szürkehályog nehezíti meg életünket. Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk táplálkozásunkra, valamint vitamin- és ásványi anyag szükségletünkre, amelyekkel hozzájárulhatunk szemünk egészségéhez.

vitamin_szem
Forrás: unsplash.com

Az A-vitamin döntő szerepet játszik a látásban azáltal, hogy táplálja a szaruhártyát, amely a szemünk külső borítója. A vitamin rodopszin nevű összetevője egy olyan fehérje, amely lehetővé teszi, hogy gyenge fényviszonyok mellett is jól lássunk. Az A- vitamin-hiány ugyan ritka a fejlett országokban, de ha nem kezelik, súlyos állapothoz, az úgynevezett xeroftalmiához vezethet.

A xeroftalmia egy progresszív szembetegség, amely éjszakai vaksággal kezdődik. Ha az A-vitamin hiánya továbbra is fennáll, a könnycsatornák és a szemek kiszáradhatnak. Végül a szaruhártya meglágyul, ami visszafordíthatatlan vakságot eredményez.

 

Az E-vitamin, egy antioxidáns, segíthet megvédeni a szemet a káros szabadgyököktől. Az E-vitaminban gazdag étrend segíthet megelőzni az életkorral összefüggő szürkehályogot is. Az E-vitaminban gazdag étkek közé tartozik a dió, a magvak és az étolajok, a lazac, az avokádó és a zöld leveles zöldségek.

A C-vitamin szerepe összetett a szem esetén. Egyrészt a szemet alkotó kollagén fehérjék szintézisét segíti elő, másrészt erősíti az immunrendszert, segíthet megelőzni a szürkehályogot is.

A kutatók több B-vitamint is tanulmányoztak a szem egészségére gyakorolt ​​hatásuk miatt, különösen a B6-, B9- és B12-vitamint.

Ez a vitaminkombináció csökkentheti a homocisztein szintjét, egy olyan fehérjét a szervezetben, amely gyulladással és a szaruhártya degeneráció kialakulásának fokozott kockázatával járhat együtt.

Antioxidánsként a riboflavin (B2) megvédheti a szemet a káros szabadgyököktől. A riboflavinban gazdag étrend csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

A lutein és a zeaxantin hasznos növényi vegyületek (karotinoidok), amelyek segíthetnek megelőzni az AMD-t és a szürkehályogot. Nincs meghatározva az ajánlott napi bevitelük, de a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend bőven biztosíthatja ezeket a tápanyagokat. Szedhetünk béta-karotint is, ami ráadásul az A-vitamin előanyaga.

Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetnek megelőzni a diabéteszes retinopátiát (DR), ha szerepelnek az étrendünkben. Ezek a zsírsavak segíthetnek a száraz szem betegségben szenvedőknek is.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/eye-vitamins
Borítókép forrása: unsplash.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.