A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend természetesen módon járulhat hozzá a fogzománc erősítéséhez és a savas erózió elleni védelemhez.

A fog és szájüregi problémák közül a leggyakoribb a fogszuvasodás, az ínygyulladás, a foggyökér gyulladásai. Ezek sokszor mind egy problémából, a kezeletlen fogkőtől származnak. A fogkő pedig a természetes lepedékképződés eredményeként alakul ki, ám, ha nem fordítunk rá elég figyelmet, akkor a sárgás-barnás rétegben felszaporodnak a baktériumok és idővel a szájüreg több pontján is gondot okozhatnak. Az évente 1-2 alkalommal végzett fogkő-eltávolítás tehát nagyon fontos lenne a mindennapos szájhigiénia betartása mellett.

vitaminok
Forrás: unsplash.com

A fogkőben lakozó baktériumok hosszú távon a fogzománc kilyukadásához, a fognyak kopásához, ínygyulladáshoz és sorvadáshoz, fogvesztéshez vezethetnek, de a vérárammal utazva akár más, fontos szervet is megbetegíthetnek. Ilyenkor mondjuk, hogy a fog jelentette a gócot. A megfelelő fogkefe, a fogkrém, a fogselyem és a fogköztisztítók használata mellett belülről is tehetünk a fogak épségének és erősségének megőrzéséért, méghozzá a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok bevitelével, pótlásával. Ez megvalósulhat a tudatos táplálkozás által és persze étrend-kiegészítőket is segítségül hívhatunk.

Melyik a legfontosabb elemek és vegyületek?

A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag az egészséges fogazathoz, mert erősíti a zománcot. A tejtermékek nagyszerű kalciumforrások, de a sötét leveles zöldségek, a bab és a mandula is tartalmazzák.

A D- vitamin kétszeresen is fontos, mert nemcsak az ásványianyag-sűrűséget növeli, hanem segíti a kalcium felszívódását, szállítását és lerakódását a csontokban, fogakban.Egyes tejtermékek és gabonafélék D-vitaminnal dúsítva vannak, de természetes úton is kaphatunk pl. a napfény által.

A C-vitamin fontos szerepet játszik a dentinben lévő kollagén szintézisében, így a száj egészsége szempontjából értékes vitamin. A C-vitamin létfontosságú szerepet játszik a fogak növekedésében, helyreállításában és karbantartásában is, gyulladáscsökkentő és regenerálja az ínyt.

A foszfor kritikus szerepet játszik a fogak egészségében, mert természetes módon segítheti a fogzománc védelmét és újjáépítését. A legjobb foszforforrások a fehérjében gazdag élelmiszerek, mint például a vörös húsok, a baromfi, a hal és a tojás.

Az A- vitamin kulcsfontosságú tápanyag az íny és a fogzománc egészség megőrzésében. A fogzománc keratint tartalmaz, egy fehérjét, amely az A-vitamint használja fel képződési folyamatában. A legtöbb A- vitamint tartalmazó élelmiszer narancssárga – így könnyen megjegyezhető, hogy az édesburgonya, a sárgadinnye és a sárgarépa mind A- vitamin (és béta-karotin) erőművek.

A K-vitamin (brokkoli, kelbimbó tartalmazza) fontos kalcium megkötő szerepe miatt segítheti a fogak erősítését. Segíthet a csontnövekedésben és a csontsűrűség növelésében is.

Forrás: https://www.pronamel.ca/healthy-living/six-vitamins-and-minerals-for-strong-enamel/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.