Míg mindössze négy zsírban oldódó vitaminról tudunk, addig összesen kilenc olyan van, mely vízben szívódik fel az emberi szervezetben.

Ezek közé tartozik a C-vitamin és a B-vitamincsalád nyolc tagja. Közös jellemzőjük, hogy nem tárolja őket sokáig a szervezet, emiatt pedig az étkezésünk szerves részét kell képezniük.

B1-vitamin - tiamin

Sok fajtája ismert a legelsőként felfedezett vízben oldódó vitaminnak, és a többi B-vitaminhoz hasonlóan koenzimként funkcionál. A koenzimek segítenek a szervezet enzimjeinek kémiai reakciókat végrehajtani, ha azok önállóan nem képesek rá. A tiamin segíti a tápanyagokat energiává alakítani és a cukorképződésben is szerepe van.

B2-vitamin - riboflavin

Az egyetlen vízben oldódó vitamin, amit ételszínezésre is használnak, legtöbbször sárga színű élelmiszerekben

B3-vitamin - niacin

A niacin egyik legfontosabb feladata a glükózisnak nevezett folyamat irányítása, melnyek során a szervezet energiát nyer ki a glükózból.

B5-vitamin - pantoténsav

Nagyjából minden egyes élelmiszerben megtalálható, innen ered a neve is, hiszen a görög „pantothen” szó azt jelenti, hogy minden oldalról. A pantoténsav számos anyagcserefolyamatban játszik szerepet.

vitamin
Forrás: pexels.com

B6-vitamin

Az aminosav anyagcsere mellett a vörös- és fehérvérsejtek termelődését is segíti.

B7-vitamin - biotin

Az emberek sokszor használják a B7-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőket annak érdekében, hogy erősebb legyen a hajuk és a körmük, és szebb legyen a bőrük, bár nem bizonyított, hogy ez tényleg segít.

B9-vitamin - folsav

Az élesztőben fedezték fel elsőként, később pedig a spenót levelében is. Elengedhetetlen a sejtnövekedéshez, a DNS kialakulásához és az aminosav anyagcseréhez, emiatt fontos várandósság alatt szedni.

B12-vitamin - kobalamin

Az egyetlen vitamin, mely fémes vegyületet, kobaltot tartalmaz – erre utal a neve is. Az agyműködés és az agy fejlődésének egyik meghatározó vitaminja. Feladatai között szerepel a fehérje és a zsír energiává való alakítása és a sejtosztódás.

C-vitamin

Az egyetlen "kakukktojás" vízben oldódó vitamin, hiszen nem tartozik a B-vitaminok családjához. Ez a testünk fő antioxidáns vegyülete és a kollagénszintézis elengedhetetlen „kelléke”. Leggyakoribb megjelenési formája az aszkorbinsav. Az oxidatív stressz elleni küzdelem mellett a már említett kollagénszintézisben is fontos szerepe van, illetve az immunrendszer egyik fő erősítője.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/water-soluble-vitamins
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.