A vashiány – elsősorban a nőknél – az egyik leggyakoribb hiányállapot, amely életkortól függetlenül bárkinél előfordulhat.

A vas nélkülözhetetlen a szervezet számára, így nem meglepő, hogy ha nem figyelünk a szinten tartására számos - a testünkre káros - következménnyel kell számolnunk.

spenót
Forrás: pexels.com

Ez az igen fontos vegyület elengedhetetlen a vörösvérsejtek működéséhez, ugyanis ennek hiányában nem tud megfelelő hemoglobint előállítani a szervezet, a vér pedig nem tudja ellátni az alapvető feladatait.

De mi okoz vashiányt?

Több dolog is előidézhet vashiányt, amit – mint a legtöbb ilyen problémát – a táplálkozásunkkal tudunk megelőzni. A vasban gazdag étrend kialakítása már a gyerekkorban is fontos, hiszen a zökkenőmentes és egészséges fejlődésben minden túlzás nélkül központi szerepet játszik. Tudatosan kell őket a zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztására nevelni.

A menstruációs időszak, illetve a klimax, az aranyér és a vérzékenység is lehet az egyik kiváltó oka, mivel ilyen esetekben a testünk nagyobb vérveszteségnek van kitéve.

Melyek a tünetei?

Tünetei sokfélék és szerteágazók, ugyanakkor a leggyakoribbakat és a legveszélyesebbeket érdemes megemlíteni. Ezek közé tartozik a fejfájás, a vérszegénység, a sápadtság, a rossz közérzet, az étvágytalanság és a hangulatingadozás. De a lábak és a kezek hideg tapintása is sokszor megfigyelhető, hiszen a vas hiánya a vérkeringés nem megfelelő működésével függ össze. Ezenkívül a haj, a bőr és a körmök gyengesége/szárazsága is intő jel lehet.

Mit tehetünk ellene?

A vastabletták – vagyis étrend-kiegészítők – szedése mellett nagyon fontos, hogy változtassunk a táplálkozásunkon. Együnk sok zöldfőzeléket, mint például a spenót, a sóska, de remek vasforrásnak számítanak az olajos magvak (a tökmag, a dió vagy a szezámmag), illetve a mák, a csalán és a csipkebogyó. Rendszeres fogyasztásukkal is sokat tehetünk annak érdekében, hogy sose lépjen fel nálunk vashiány.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/iron-deficiency-signs-symptoms
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?