Se szeri, se száma a különböző szépségvitaminoknak, de vajon melyiket ajánlatos tényleg szedni? A keratin bizonyítottan olyan, amivel visszaadhatjuk bőrünk és hajunk üdeségét, fiatalságát.
A keratin a testünkben előforduló természetes anyag, egy fehérje, ami részt vesz a haj, a bőr, a körmök felépítésében. A szervezetünk maga is elő tudja állítani a keratint, hiszen mint minden fehérje, aminosavakból épül fel. A keratin a többi fehérjéhez képest ellenállóbb molekula szerkezetű, ezért hívják védőfehérjének, emiatt is teszik bele számos kozmetikumba, illetve hajápolási termékbe. Az elképzelések szerint erősítheti a haj, a körmök és a bőr szerkezetét.
Keratinhoz a kozmetikumokon kívül állati eredetű fehérjékből is juthatunk, hiszen az élőlények szőrében, szarvában, húsában is ott van. Jótékony hatásai miatt sokan használják, de a végeredmény attól is függ, mennyire van jó vagy rossz állapotban a szarurétegünk (haj, köröm), illetve milyen keratinkúrát alkalmazunk.
A keratin jótékony hatásai:
-
Kiegyenesíti a hajszálakat és védőréteget képez rajtuk.
-
A haj simább, fényesebb és könnyebben kezelhető lesz a keratin által.
-
Tartást ad a gyengébb szálú hajnak is.
-
A göndör fürtöket könnyebben kezelhetővé teszi.
-
Belsőleg szedve erősíti a körmöket, ellenállóvá teszi a bőrt.
Keratinkezelésből többféle létezik. Vannak professzionális, csak fodrászatokban elérhető kúrák, melyek több lépcsőben fejtik ki hatásukat és több hónapig széppé varázsolják a hajkoronát. Ezt nevezik brazil-kúrának.
A keratin tartalmú samponok, balzsamok, szérumok kevésbé hatékonyak, de még mindig sokat tesznek a haj ápolásában. Ezek a termékek változó mértékben épülnek be a haj szerkezetébe, ezért a minőségre nagyon oda kell figyelni.
Keratint belsőleg is szedhetünk, a megfelelő táplálékok vagy étrend-kiegészítők által. Ilyenkor a keratin felbomlik építőelemeire, hogy átjusson a sejtfalon, majd bent újra szintetizálódik az aminosavakból. A keratin szedésénél tartsuk be a termékleírásban foglaltakat, hogy ne adagoljuk túl a fehérjét. Étkezés formájában nem lehet túlzott mennyiséget bevinni.