A K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban, ismertebb nevén a véralvadásban, amely segít megelőzni a túlzott vérzést a testen belül és kívül egyaránt.

A szervezetnek szüksége van K-vitaminra, hogy előállítsa azokat a fehérjéket, amelyek az alvadási folyamat során működnek. A K-vitaminnak két fő fajtája van. A K1-vitamin (filokinon) növényekből származik, különösen a leveles zöld zöldségekből, például a spenótból és a kelkáposztából. A K2-vitamin (menakinon) természetesen keletkezik a bélrendszerünkben.

k-vitamin hiánya
Forrás: unsplash.com

Ha K-vitamin-hiányban szenvedünk, akkor a szervezetnek nincs elegendő mennyisége az alvadási hálót létrehozó fehérjékből. A tudósok továbbá úgy vélik, hogy a K-vitamin elősegíti a csontok növekedését és egészségének megőrzését is.

Felnőtteknél ritka a K-vitamin-hiány, mivel sok étel, amelyet elfogyasztunk, megfelelő mennyiségű K1-et tartalmaz, és a szervezet önmagában állítja elő a K2-t a hasznos bélflóra által (bélbaktériumok). Ráadásul a szervezet jól tudja újrahasznosítani a meglévő K-vitamin-készletét. Bizonyos körülmények és bizonyos gyógyszerek azonban megzavarhatják a K-vitamin felszívódását és képződését, így hiány alakulhat ki.

A K-vitamin hiánya sokkal gyakoribb a csecsemőknél. Csecsemőknél az állapotot VKDB -nek nevezik.

A K-vitamin-hiány fő tünete a túlzott vérzés. A vérzés egy vágás vagy seb helyén kívül más területeken is előfordulhat. A vérzésre utalhat pl., ha könnyen zúzódások keletkeznek, hematóma alakul ki, bevérzi a nyálkahártya, vagy a székletben észlelünk vérre utaló sötét elszíneződést.

Csecsemőknél az orvosok K-vitamin-hiányra gyanakodnak, ha a vérzés a köldökzsinór eltávolításának helyén alakul ki, véraláfutások keletkeznek a bőrben, vérzés lép fel valamelyik külső szervben.

A K-vitamin hiány okai

Felnőtteknél ritka ugyan a hiány, de ha fellép, olyan okokra kell gyanakodni, mint bizonyos gyógyszerek (véralvadásgátlók), antibiotikumok szedése, zsír felszívódási zavar (mivel a K-vitamin zsírban oldódó fajta), vitaminhiányos étrend - drasztikus diéta.

A zsírfelszívódási zavart okozhatja cöliákia vagy a vékonybél valamely betegsége.

A babáknál az okok között szerepelhet az anyatej alacsony K-vitamin szintje, az újszülött májának alulműködése, vagy mert a vékonybél flórája még nem készít elegendőt a vitaminból.

A hosszú időn űt fennálló K-vitamin hiány vérzékenységet okozhat, ami akár életveszélyes állapot is lehet. Ezért törekedni kell a kiegyensúlyozott étrendre. Komoly esetben az orvos gyógyszer formájában szedhető K-vitamin szedését is javasolhatja.

Forrás: https://www.healthline.com/health/vitamin-k-deficiency
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.