Mutatjuk, hogy milyen táplálékokat érdemes fogyasztani, és milyen vitaminok, nyomelemek pótlása jöhet szóba.
A legkülönfélébb sebek, köztük az égési, a horzsolt, a vágott, a szúrt vagy a műtét utáni sebek is gyorsabban és esztétikusabban gyógyulnak, ha rendelkezésre állnak a szövetek regenerációjához, újraképződéséhez szükséges mikro- és makrotápanyagok.
Fókuszban a fehérjebevitel
A makrotápanyagok, vagyis a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék közül a fehérjebevitelre kell a leginkább összpontosítani, ha a sebgyógyulás támogatásáról van szó. A fehérjebevitel a bőr és az izmok újraképződésére is jótékony hatással van.
Irányadó, hogy testtömegkilogrammonként napi 1,5-2,0 gramm fehérjebevitel ajánlott, azaz egy 70 kg-os „sebes” beteget tekintve, a napi 105-140 gramm fehérjebevitelt kell megcélozni. Mit érdemes fogyasztani ehhez? A sovány húsok, a halak, a tejtermékek, a babfélék és a különféle magvak is dúsak fehérjében.
A kalkulációt segítheti, hogy:
- 1 adag sertéskaraj vagy csirkemell 20-25 gramm fehérjét tartalmaz,
- 1 adag sajt (5 dkg) 10-12 gramm fehérjét juttathat a szervezetbe,
- 1 csésze tejben vagy joghurtban körülbelül 10 gramm fehérje van, és
- 1-1 adag bab, mogyoró vagy napraforgó 5-12 gramm fehérjét tartalmaz.
C-vitamin, cink és vas is szükséges a sebgyógyuláshoz
A vitaminok közül elengedhetetlen a megfelelő C-vitamin-bevitel, ami a bőr rugalmasságát biztosító kollagén szintézisét segíti elő. Emellett, cinket és vasat is fokozott mennyiségben igényelhet a szervezet annak érdekében, hogy a sebgyógyulás kellőképpen gyors legyen.
Forrás: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/high-protein-foods-wound-healing
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix