Csak a kellemetlen szagra visszavezethető városi legenda a B1-vitamin szúnyog- és kullancsriasztó hatása, vagy valóban hatásos megoldásról van szó?

A kullancsok csípése során súlyos megbetegedéseket okozó vírusok és baktériumok juthatnak be az emberi szervezetbe. Az eddig „csak” kellemetlennek tartott szúnyogok is egyre veszélyesebbé válnak, hiszen a klímaváltozással párhuzamosan újabb szúnyogfajok bukkanhatnak fel Magyarországon is, illetve a rég megszokottak kezdhetnek el potenciálisan súlyos betegségeket okozó vírusokat (pl. nyugat-nílusi láz vírusa) terjeszteni.

Egyértelmű tehát: védekezni kell!

B1-vitamin szúnyog
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A B1-vitamin nem véd meg

A szúnyogok és kullancsok elleni védekezés fontos része az ízeltlábúak távoltartása. Ebből a célból sokan a B1-vitaminhoz, a tiaminhoz nyúlnak, és azt akár az előírtnál is magasabb dózisban adagolják maguknak. Ennek meg is lesz az eredménye, a szervezet magas tiamin-koncentrációja érezhető lesz: a kellemetlen illatú tiamin a bőrön keresztül is „párologni” fog. Ezt a jellegzetes szagot nagy eséllyel a B1-vitamint beszedő személy és a környezete is érzékelni fogja. Ki kell azonban ábrándítani azokat, akik azt hiszik, hogy a jellegzetes szag zavarja, és távol tartja a kullancsokat, szúnyogokat.

Tudományos vizsgálatok is bebizonyították, hogy a B1-vitamin nem garancia a szúnyogok, kullancsok távol tartására. A B-vitaminos előkezelés a maláriát terjesztő Anophiles stephensi ellen éppen annyira hatástalan, mint a sárgaláz, a dengue-láz vagy a zika-fertőzés kórokozóját terjesztő egyiptomi csípőszúnyoggal (Aedes aegypti) szemben. Vagyis, a B1-vitamin nem szúnyog- vagy kullancsriasztó.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.