Dr. Szabó Éva természetgyógyász segítségével gyűjtöttük össze, mi az, amit tehetünk az immunrendszerünk támogatásáért anélkül, hogy gyógyszereket szednénk.
Nem feltétlenül kell fejvesztve a gyógyszertárba rohannunk, ha megfáztunk. Noha itt is fontos a megelőzés. Ha már megtörtént a baj (fontos az immunrendszer támogatása, hogy könnyebben felvegye a harcot a kórokozókkal szemben) sokszor elég egy kis támogatás az immunrendszernek, hogy legyőzze a vírusokat és baktériumokat.
Alvás, evés, sport
A megelőzésben hatalmas szerepe van az életmódnak, ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. "A megfelelő alvásmennyiség elengedhetetlen, hiszen a szervezetünk ilyenkor tud megfelelően regenerálódni és pihenni. Az étkezés a másik kulcsfontosságú pont. Kerüljük a folyamatos nassolást, legyenek rendes étkezési időpontok és ez legyen rendszeres. A cukros italokat kerüljük. A víz a legjobb a folyadékpótlásra, amit különösen télen vagyunk hajlamosak elhanyagolni, hisz a nyári melegben gyakrabban leszünk szomjasak. A szabadtéri, jó levegőn való rendszeres mozgás szintén erősíti az immunrendszert és felvértezi a szervezetet a vírusok ellen. Napközben gyakran szellőztessünk, ami gondoskodik a megfelelő páratartalomról" - fejtette ki Dr. Szabó Éva.
A nagyi húslevese tele van lizinnel és kollagénnel
A húsleves nem csak finom, de hihetetlen gyógyerővel bír, hiszen a hosszú főzés során tele lesz kollagénnel és könnyen felhasználható aminosavakkal, például lizinnel. A lizin gátolja a vírusok szaporodását, immunerősítő ásványi anyag, a kollagén pedig nem csak a bőrre, de a bélrendszerre is nagyon jó hatással van, az egészséges emésztés pedig alapfeltétele a jól működő immunrendszernek.
Gyógyteák, méz és zöldfűszerek
Ha már nyakunkon a nátha, jöhetnek a gyógyteák. "A citromfű, bodza, bodorrózsa, moringalevél, apróbojtorján vagy hársfa tea jó választás a szervezet támogatására. A méz és a méhpempő ásványi anyag tartalmának és a benne lévő polifenoloknak köszönhetően immunerősítő hatásúak, ezért remekül küzdenek a vírusok ellen. A zöldfűszerek főleg frissen ajánlottak. A rozmaring, kakukkfű, oregáno és a bazsalikom vírusölő hatásúak, a téli időszakban használjunk minél gyakrabban a főzéshez belőlük" - tette hozzá a természetgyógyász. A gyömbér szintén elengedhetetlen növény a téli időszakra, hisz nagy szerepe van abban, hogy megfelelő állagú nyálkahártyával erősítse a védekezőrendszerünket.
Hagyma és gyökérzöldségek
A hagymafélék illóanyagai vírusölő hatásúak, erősítik az immunrendszert és segítik az emsztést. A zöldségek tekintetében télen kevésbé nagy a választék, de ilyenkor nyugodtan fogyasszuk nagyobb mennyiségben a gyökérzöldségeket, amelyek vitamin- és ásványianyag tartalma, pro- és prebiotikus hatása szintén hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. A frementált zöldségek nagyon jót tesznek ilyenkor, például a savanyúkáposzta a maga hatalmas C-vitamin tartalmával.
Illóolajos párologtatás
Az illóolajokat is segítségül hívhatjuk ilyenkor. Tegyünk pár cseppet a párásító készülékbe vagy egy kis vizes tálba. Télen jó választás a citromfű, a fenyőfélék, a citrom, a levendula vagy a kakukkfű.
Borítókép forrása: pixabay.com