A téli vitaminpótlásról szóló hírekkel már Dunát lehet rekeszteni. Tény, hogy a napfénymentes időszakban nehezebb természetes módon hozzájutni az éltető D-vitaminhoz, és a zsírosabb fogások előtérbe kerülésével a C-vitamin pótlás sem egyszerű, de nem kell mindennek bedőlni, mert van, amit felesleges pluszban szedni.

A tél legfontosabb két vitaminja a C-és D-vitamin, ez nem vitás, hiszen az időjárás és a téli hónapokra jellemző étrendváltozás az alábbi páros megfelelő mennyiségű pótlását lehetetleníti el. Ezeken kívül fentieken túl, milliónyi vitaminreklámmal találkozunk nap, mint nap, így felmerülhet a kérdés, melyek szükségesek, és melyeket lehet bűntudat nélkül ignorálni?

Egyszerűnek tűnhet a vitaminpótlás kérdésköre: egyél sok gyümölcsöt, zöldséget, vitamin és nem lesz semmi gond. Vagy mégis. Évtizedes kutatások cáfolják azt, hogy a vitaminok és táplálék-kiegészítők túlmutatnának eredeti funkciójukon, azaz a vitaminpótláson, sőt. A legfrissebb tanulmányok szerint némely vitaminkészítmény kifejezetten káros, bizonyos fajták pedig növelhetik a daganatos betegségek kockázatát, ha ész nélkül szedjük őket.

Multivitaminok

Egy 2011-es kutatás, ami 39 000, huszonöt évesnél idősebb nőt vizsgált, arról számolt be, hogy azok a nők, akik multivitaminokat szedtek, korábban haltak meg, mint azok, akik nem. A multivitamin ellen a szakértők azért tiltakoznak, mert nem csak a szükséges vitaminokat tartalmazza, hanem olyan mesterséges összetevőket, amelyek károsak a szervezetre. A tanulmány azt is kimondja, hogy minden olyan vitamint képesek vagyunk pótolni természetes úton, a kiegyensúlyozott étrenddel, amit a multivitaminnal kellene helyettesíteni.

D-vitamin

Télen szinte előírásszerűen kellene szedni, mert a borús, napfényszegény időszakban csak korlátozottan jutunk hozzá, sőt. Az ételekből minimális mennyiségben jutunk hozzá, így rendszeres beviteléről gondoskodni kell. Számos kutatás számolt be a vitamin jótékony hatásáról, mely szerint azok, akik rendszeresen pótolták a hiányzó D-vitamin mennyiséget a szervezetükből, általánosságban tovább éltek, mint azok, akik mellőzték a vitamint.

Antioxidánsok

A tudomány szerint nem szabad túlzásba vinni fogyasztásukat, mert ellentétes hatást fejtenek ki. Bevitelüket bízzuk a természetre, és tabletták helyett a tengeri halakat, bogyós gyümölcsöket és olajos magvakat építsük az étrendünkbe.

C-vitamin

A C-vitamin mesterséges pótlása megosztja a közvéleményt és a szakértőket egyaránt. A könnyed, vitamindús étrend a télhez közeledve elmaradozik és helyette a zsíros, fehérjében gazdag ételek veszik át a terepet, ami a természetes vitaminpótlás csökkenésével jár. Az általános mennyiségű zöldség és gyümölcsfogyasztással is maximum 200 milligrammot tudunk bevinni, ami a nap szükséges mennyiség felét fedezi csak. Az étrend-kiegészítők ezzel szemben koncentráltan tartalmazzák a szükséges mennyiséget, de az előírtnál többet, még a betegség ideje alatt sem szabad bevenni, mert a túladagolása árthat a veséknek.

Összegezve tehát, érdemes természetes úton pótolni azt, amit csak lehet, ha pedig étrend-kiegészítőhöz kell folyamodnunk, akkor bánjunk vele csínján.

Képek forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.