Problémák sorát válthatja ki a nem megfelelően tisztított fogsor.

Az étkezések során rengeteg hatás éri a fogsorunkat, az elfogyasztott ételek és italok nyomán pedig kialakul rajta egy vékony, színtelen réteg. Ezt lepedéknek, plakknak hívjuk, és teljesen természetes, a feloldódott ételmaradék hozza létre. Ha nem tisztítjuk megfelelő gyakorisággal és alapossággal a fogainkat, ebben megtelepedhetnek a különböző baktériumok, valamint kicsapódnak a nyálban található ásványi anyagok. Ettől aztán a plakk elkezd elmeszesedni, keményebbé válni, és már nem plakknak, hanem fogkőnek hívjuk.

A fogkő eleinte világosszínű, puha, sárgás réteget képez – legtöbbször a fogak és az íny találkozásánál, a nyálmirigyek kivezető nyílásainál -  ha nincs megfelelően kezelve, akkor pedig keményebbé, sötétebbé válik. Ezt már nem lehet sima fogmosással eltávolítani, hanem fogorvosi tisztítás szükséges hozzá. Fontos megjegyezni, hogy nem minden fogkő látható, van, amelyik világosszínű, illetve van, amelyik az ínyünk alatt található.

fogkő
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Miért problémás a fogkő, mit okozhat?

Nemcsak a ragyogó, fehér fogsortól foszt meg minket a kialakult fogkő, hanem egészségügyi problémákhoz is vezethet, ha nem távolíttatjuk el időben.

  • Ínygyulladás, ígyvérzés
  • Érzékeny fogsor
  • Kellemetlen szájszag
  • Fogszuvasodás, lyukas fogak
  • Ínysorvadás
  • A gyulladás átterjedése az állkapocs-csontokra
  • Fogak meglazulása
  • A legrosszabb esetben pedig a fogak elvesztése

Hogyan előzzük meg?

A fogkövet még kialakulása előtt kell tetten érni, rendszeres fogmosással előzhetjük meg, hogy a plakk fogkővé válhasson. Ugyanis a már elmeszesedett felületen sokkal gyorsabban megtapadnak a további kórokozók, mint a sima, alaposan megtisztított fogfelszíneken. Használjunk fogselymet is, hogy a fogak közé lerakódott lepedéktől is megszabadulhassunk.

Ha már kialakult, akkor csak dentálhigiénikusi vagy fogorvosi segítséggel lehet eltávolítani, ez a procedúra pedig teljesen fájdalommentes. A szakember egy depurátornak nevezett készülék segítségével leszedi a fogkövet a fogsorunkról, majd pedig homokfúvóval simára polírozza a felszínét. Az állapotunktól és a fogorvosi véleménytől függően fél-egyévente ajánlatos ellátogatni erre a kezelésre a későbbi betegségeket megelőzendő.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.