A klinikai vizsgálatok eredményei alapján a COVID-19 vakcina hatékonyan véd az új koronavírus által okozott súlyosabb fertőzéstől a gyermekek esetében is.

Kaphat-e a gyermek COVID-19 oltást?

A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a COVID-19 Pfizer vakcina biztonságos és hatékony a 12-15 éves korú gyermekek esetében. A védőoltások jelenlegi biztonságossági és hatékonysági vizsgálata az elkövetkező hónapokban egy vagy több COVID-19 vakcina engedélyezését eredményezheti a 2 éves vagy annál idősebb gyermekek számára is.

Ajánlott-e a gyermekek számára a COVID-19 elleni védőoltás?

Egyértelműen igen. Egyrészt - a felnőttekhez hasonlóan - a gyermekek is terjeszthetik a vírust, ha fertőzöttek, még tünetmentes infekció esetén is. Másrészt - noha a gyermekek új koronavírus okozta fertőzése általában enyhébb lefolyású, mint a felnőttek esetében - néhány gyermeknél súlyosabb tünetekkel és szövődményekkel járhat a betegség, amelyek a későbbiekben befolyásolhatják egészségüket és jólétüket. A COVID-19 vakcina tehát megvédi a gyermeket és másokat, beleértve a fogékony családtagokat és barátokat is.

A COVID-19 oltás megfontolásának további oka a társadalom egészségének védelme. Minden koronavírussal fertőzött gyermek vagy felnőtt lehetőséget ad a vírus mutációjára és egy olyan változat létrehozására, amely veszélyesebbnek vagy ellenállóbbnak bizonyulhat a rendelkezésre álló oltásokkal és terápiákkal szemben. Amennyiben a lakosság körében kevesebb a fertőzés, kevesebb az esélye a veszélyes koronavírus-változatok kialakulására is.

covid oltás gyermek
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az oltási reakciók hasonlóak, mint a felnőtteknél?

Általában igen. A gyermek fájdalmat érezhet az injekció beadásának helyén (a felkaron), és fáradtabbnak érezheti magát, mint máskor. Fejfájás, fájó izmok vagy ízületek, sőt láz és hidegrázás is lehetséges. Ezek az oltási reakciók általában átmeneti jellegűek és 48 órán belül maguktól megszűnnek.

A COVID-19 oltás beadatása segít-e a gyermeknek abban, hogy visszatérjen az iskolába és egyéb tevékenységeihez?

Várhatóan, ha elegendő ember lesz védett az új koronavírus ellen, akkor a gyermek - és általában a lakosság - fertőzési kockázata csökkenni kezd, még mielőtt az oltások minden gyermek számára elérhetőek lennének. Az utóbbiak, valamint a maszkok viselése, a fizikai távolságtartás, a rendszeres kézmosás és kézfertőtlenítés, valamint az egyéb járványügyi óvintézkedések elősegítik a gyermek fokozatos visszatérését az iskolába és más csoportos tevékenységbe a jövőben.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/covid19-vaccine-what-parents-need-to-know
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.