Bár az emberek gyakran gondolnak a Parkinson-kórra, amikor remegnek, valójában sok más kiváltó oka is van.

1. Mi okozhatja a remegést?

A szorongás, az idegesség, a stressz, az erősebb kávé és a vércukorszint csökkenése remegést okozhatnak, amelyek a test bármely részét érinthetik. A remegés a pajzsmirigyhormon magas szintje miatt is előfordulhat, de sok gyógyszer is okozhatja mellékhatásként.

Mindezeket figyelembe kell venni, hogy a megfelelő diagnózist fel lehessen állítani. A legegyszerűbb az összes lehetőség fokozatos kiküszöbölésével kitalálni, mi nem okoz remegést.

2. Lehet, hogy a remegésnek mentális oka van?

A remegés gyakran kíséri a szorongást és az idegességet, ezért a kivizsgálás során szükség van a mentális egészségi és az érzelmi állapot kiértékelésére a szorongás kizárása érdekében.

Néha a remegés az idegrendszert érintő mentális egészségi probléma eredménye lehet, amely időszakos, átmeneti idegrendszeri tüneteket okozhat, egyértelmű kiváltó ok nélkül. A pszichoterápia (például kognitív viselkedési terápia) segíthet ennek a rendellenességnek a kezelésében.

3. Mikor gyanítható a Parkinson-kór?

A Parkinson-kórban a remegés általában lassan és alattomosan jelentkezik. Gyakran nehéz még pontosan emlékezni is arra, hogy először mikor jelent meg.

remegés Parkinson-kór
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Krónikus és neurodegeneratív betegségként a Parkinson-kór fokozatosan alakul ki. Kezdetben a remegés általában csak a test egyik oldalán jelentkezik - tipikusan nyugalmi helyzetben, izommerevség és egyensúlyzavarok kíséretében -, és leggyakrabban az ujjakat, a kezeket, és valamivel ritkábban a lábakat, az állat, az ajkakat és még ritkábban más testrészeket (például nyak) érinti. A fej és a nyak remegése, különösen akkor, ha ez az első testrész, amelyet a remegés érint, szinte soha nem jelzi a Parkinson-kórt.

4. Mikor kell orvoshoz fordulni?

Amennyiben a remegés hosszabb ideig fennáll, javasolt egy neurológus felkeresése, aki megfelelően tudja értékelni, diagnosztizálni és kezelni a remegést. A diagnózistól függően a kezelés magában foglalhatja a szájon át szedhető gyógyszereket, amelyek vagy megnyugtatják a remegést okozó izmokat, vagy kezelik az agynak az azokat okozó részét. Bizonyos esetekben a botulinum toxin (botox) injekciók hasznosak lehetnek, attól függően, hogy pontosan mely testrészeket és izmokat érinti elsősorban a remegés.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.