Évente emberek millióinál diagnosztizálják ezt a mentális egészségi rendellenességet, jellemzően fiatal felnőttkorban. Ez egy életet megváltoztató diagnózis, de van remény.

Ezért fontos megérteni a kockázati tényezőket és a figyelmeztető jeleket. A skizofrénia a valósággal való kapcsolat elvesztését jelenti. Súlyos betegség, de nem egyik napról a másikra alakul ki. A tünetek általában hónapok vagy évek alatt súlyosbodnak.

Mivel a skizofrénia megváltoztatja a gondolkodásmódot, a viselkedést és a másokhoz való viszonyulást, élethosszig tartó kezelést igényel. Ha sikerül kezelni a tüneteket, viszonylag stabil életet élhet a beteg.

„Pozitív” és „negatív” tünetek

Amit a pszichiáterek a skizofrénia „pozitív” tüneteinek neveznek, azok nyilvánvalóbbak:

  • rendellenes gondolkodás és nem megfelelő érzelmek
  • hallucinációk, téveszmék és furcsa kommunikáció.
skizofrénia tünetei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Amit „negatív” tüneteknek hívnak, kevésbé észrevehetők és tovább tarthatnak:

  • kevés beszéd
  • rossz szemkontaktus
  • motiváció hiánya
  • eltompult érzések
  • az emberek elkerülése.

Akár pozitívak, akár negatívak a tünetek, a skizofréniás emberek nem lépnek egészséges kapcsolatba a világgal.

A skizofrénia kockázati tényezői

A különböző tényezők együttesen növelik a skizofrénia kockázatát. Ezek az alábbiak:

Genetika: ha egy rokonunk skizofréniában szenved vagy skizofrén viselkedést mutat, növeli a kockázatot.

Stresszorok: az extrém szegénység, a hajléktalanság, a traumatikus események az élet korai szakaszában, a korai elszigeteltség, a nélkülözés vagy a túlélésért folytatott állandó küzdelem (például menekülttáborok) növeli a kockázatot.

Hallucinogének: az alkohol, a kristálymeth, az LSD vagy a pszilocibin használata növeli a veszélyeztetett emberek kockázatát.

Felnőtt korba lépés: a skizofréniát általában 18 éves kor után diagnosztizálják, leggyakrabban a 20-as vagy a 30-as évek elején.

Remény a betegnek és a családjának

A skizofrénia diagnózisa megváltoztatja az érintettek és családtagjaik életét, de a megfelelő gyógyszeres kezelés, a támogató tanácsadás és a közösségi erőforrásokhoz való kapcsolódás kombinációja segíthet tartalmas életet élni.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.