Amellett, hogy illegális, számos más probléma van azzal, ha egy vadállatot otthon szeretnénk tartani.

Ki ne szeretné azokat a videókat, amelyben csimpánzokat nevel egy család, vagy egy kisgyerekes pár tigrissel játszik a kertben, esetleg mosómedvét, vörös pandát, farkaskölyköket kezel családtagként? Valószínűleg mind elgondolkoztunk már e – jobbára külföldön készült – felvételek láttán, hogy mi is szívesen befogadnánk egy-egy aranyosnak tűnő, vadon élő állatot az otthonunkba.

Azonban nem véletlenül szabályozza szigorú törvény és határozat az állattartást Magyarországon is, így ha egy panelban szeretnénk olyan állatot nevelni, amit nem kapunk meg hivatalos tenyésztőtől vagy kereskedésből, akkor nagy valószínűséggel le kell, hogy mondjuk róla. Persze vannak lehetőségeink így is, mivel a jog három kategóriába sorolja a háziállatokon kívül ezeket az egzotikusnak mondható példányokat: különösen veszélyes, közepesen veszélyes és elővigyázatosságot igénylő állatfajok. Az első kategóriában csak állatkert- és cirkusztulajdonosok gondolkozhatnak, így egy egyszerű civil ezt jó, ha elveti. A második kategóriától kezdve azonban már van rá lehetőség, ha a természetvédelmi hatóság megadja az engedélyt számunkra, ehhez azonban rengeteg feltételt kell teljesíteni. Ezek hiányában jó, ha elvetjük a vadállat otthontartásának gondolatát.

A vadállattartás ellenérvei

Hiába aranyos, és azt gondoljuk, hogy sima ügy egy közönséges sünt nevelni, valójában nem az, tartsunk inkább helyette háziasított törpesünt. Sok indok van tehát arra vonatkozóan, hogy miért maradjunk inkább a háziállatoknál, ha nem tudunk megfelelni a törvényi szabályozásnak.

  • nem tudunk megfelelő helyet biztosítani a számukra – míg egy háziasított csincsilla jól elvan a direkt neki tervezett ketrecben, ha egy vadon élő társát visszük haza az Andokból, nagy eséllyel elpusztul majd
  • veszélyeztetjük a fajuk fennmaradását, ha hazavisszük őket
  • fogalmunk sincs arról, hogy hogyan viselkednek majd a megváltozott körülmények miatt – lehet, hogy békés állatfajnak gondoljuk, de a környezetváltozás agressziót válthat ki a legváratlanabb helyzetekben, és megsérülhetünk
  • ne higgyük, hogy háziasítani tudjuk őket, vagy azt, hogy szelídek lesznek, ha kicsi koruktól kezdve mi neveljük őket
  • emberre veszélyes betegségeket terjeszthetnek
  • ők is megbetegedhetnek egyes, számukra eddig idegen kórokozóktól
  • szinte kizárt, hogy a megfelelő táplálékot tudunk majd nekik biztosítani
  • a törvény megszegése következményekkel fog járni
csimpánz
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

De akkor miért találunk rengeteg ezzel kapcsolatos videót?

Egyrészt más országokban eltérő szabályozások lehetnek a vadállatok otthoni tartását illetően, másrészt nem tudhatjuk, hogy a videókban, képeken látott család milyen engedélyekkel, képzettséggel, infrastruktúrával rendelkezik azért, hogy egy kisoroszlánnal, orángutánnal vagy medvével élhessen együtt.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.