A toxoplazmózis egy gyakori, macskák ürülékéből vagy nem elégségesen hőkezelt húsból elkapható betegség, mely legtöbb esetben ártalmatlan, ám vannak, akiknél komoly problémákat is okozhat.

Élősködő okozza ezt a fajta megfertőződést, méghozzá a Toxoplasma gondii nevezetű, és ahogy említettük, macskaürülékben és fertőzött húsokban található meg, de a fertőzött víz által is elkaphatjuk. Nagyon ritka esetben pedig nem megfelelően ellenőrzött vérátömlesztés vagy transzplantáció útján is megfertőződhetünk, de ettől a fejlett országokban nem kell tartanunk.

Nem minden esetben vannak tünetei annak, ha toxoplazmózissal fertőződtünk meg, így sokszor nem is tudunk róla – és ha már egyszer elkaptuk, nem fertőződhetünk meg újra. Ha vannak tünetek, azok pedig általában maguktól elmúlnak nagyjából hat hét alatt, ezek a következők lehetnek:

  • Láz
  • Izomfájdalom
  • Fáradtság
  • Rossz közérzet
  • Torokfájás
  • Megnagyobbodott mirigyek

Kikre veszélyes a toxoplazmózis?

Bár alapjában véve ártalmatlan betegség, mégis vannak, akiknek sokkal nagyobb figyelmet kell arra fordítani, hogy ne fertőződjenek meg: ők pedig a legyengült immunrendszerrel rendelkezők és a várandós kismamák.

A gyenge immunrendszer (például HIV-fertőzés vagy kemoterápia miatt) és a toxoplazmózis együttese komoly problémákat okozhat, mint például:

  • Gyulladás az agyban, ami fejfájást, eszméletvesztést okozhat
  • Fertőzés a tüdőben, ami köhögéssel, lázzal, légszomjjal jár
  • Szemfertőzés, ami fájdalmat okozhat a szemben és homályos látást.

A nagyobb problémát a várandósoknál jelenti, hiszen ezt a parazitát az anya továbbadhatja gyermekének, ami károsíthatja a magzatot, főleg akkor, ha a terhesség korai szakaszában fertőződik meg. Gyakran vezethet vetéléshez is, illetve születési rendellenességekhez.

macska
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Megelőzése

A húsokban található paraziták elpusztítására a legjobb módszer, ha mindig ellenőrzött forrásból vásároljuk az élelmiszert és ha megfelelően megsütjük vagy megfőzzük fogyasztás előtt. Emellett figyeljünk oda, hogy a nyers hússal érintkező felületeket és evőeszközöket mindig alaposan tisztítsuk meg használat után. A macskáktól elkapható toxoplazmózis elkerülésének kulcsa, hogy a terhes édesanya ne érintkezzen ilyen négylábúval várandóssága során, ha lehet. Ha ez elkerülhetetlen, akkor fordítson kiemelten nagy figyelmet a higiéniára, a legjobb, ha átadja a macska körüli teendőket másnak erre az időszakra. Ne a leendő anyuka ürítse az alomtálcát, és végezze az etetést, amennyiben megoldható, és a benti macskát ne engedjük ki, mert gyakran a kóbor állatoktól kapják el a fertőzést. Egyébként is fontos lesz a cicát felkészíteni az új jövevény érkezésére, mert e kiskedvenc nagy eséllyel már megérezte változást. Mivel a születéstől kezdve rá egy kicsivel kevesebb ideje jut majd a gazdájának – így nem árt ezt már a baba hazaérkezése előtti hónapokban elkezdeni.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.