A narkolepszia olyan krónikus alvászavar, melyet a napközbeni extrém álmosság és a hirtelen álomba zuhanás jellemez.

 

A narkolepsziában szenvedő emberek sokszor nehezen birkóznak meg az ébrenmaradással, függetlenül a körülményektől. Ez a betegség, mely 10 és 30 éves kor között alakul ki jellemzően, komoly akadályokat gördíthet a mindennapi rutin útjába.

Jellemző tünetei

  • Túlzott nappali álmosság: az elsőként megjelenő és a leginkább akadályozó tünet. A narkolepsziás ember képes bárhol, bármikor, figyelmeztetés nélkül elaludni, például beszélgetés vagy munka közben egyszer csak elbóbiskol és néhány percet vagy akár fél órát is alszik. Ébredés után kipihentnek érzi magát, de egy idő után ismét álmosságot tapasztal majd. Ezen kívül csökkent éberséget és koncentrációkészséget is tapasztalhat.
  • Hirtelen izomtónus-vesztés: a narkolepsziának két típusát különböztetjük meg, az egyes típusúhoz kataplexia, vagyis átmeneti izomtónus-vesztés is társul, a kettes típusúhoz nem. A kataplexia sok helyen jelentkezhet, például elmosódott beszéd vagy akár a teljes izomzat gyengesége, és általában néhány percig tart. A kataplexiát nem lehet kontrollálni és legtöbbször valamilyen intenzív érzelem okozza – nevetés, izgatottság, de van, hogy félelem, harag, vagy a meglepetés. Úgy kell elképzelni, hogy például nevetéskor előrebukik a fej vagy összecsuklanak a térdek.
  • Alvásparalízis: az alvásbetegségekhez tartozó átmeneti bénulás a narkolepsziában szenvedőket gyakrabban érinti. E kondíció során közvetlenül elalvás előtt vagy ébredés után az izmok még nem mozdíthatóak, így a beteg ébren van, de „be van zárva saját testébe” és nem képes megmozdulni.
  • Az alvás REM-fázisában történő változás – a gyors szemmozgásos alvásszakaszban történnek általában az álmaink, a narkolepsziás ember pedig az egészséges embernél sokkal gyorsabban eljut ebbe a szakaszba, általában az elalvás után 15 perccel.
narkolepszia
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Veszélyei

A hirtelen álomba zuhanásnak számos veszélye van.

  • Meg nem értettség – sokan lustának, letargikusnak gondolhatják azt, akin látják a narkolepszia tüneteit, a betegség pedig az iskolai és munkahelyi teljesítmény rovására mehet
  • Az intim kapcsolatokba való beavatkozás – mivel az intenzív érzelmek kataplexiát okozhatnak, ezért a narkolepsziás egyén hajlamos tartózkodni tőlük, ami nagyban megnehezíti a párkapcsolatok kialakulását
  • Fizikai veszély – vezetés, főzés, barkácsolás vagy más tevékenység végzése közbeni elalvás nagyfokú veszélyt rejt magában
  • Túlsúly – a narkolepsziában szenvedők nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak, melynek oka a lassú anyagcserében keresendő

Okai és kezelése

A narkolepszia kialakulásának pont oka nem ismert. Az egyes típusúban szenvedőknél alacsony orexin-szintet mértek, ami az agyunk olyan neurokémiai vegyülete, mely az ébrenlétet és a REM-fázist szabályozza. Az alacsony szint okát sajnsos ezidáig nem sikerült feltárni, de a szakértők szerint autoimmun reakcióhoz lehet köze. Emellett a genetika is szerepet játszhat a narkolepszia kialakulásában, de annak az esélye, hogy a szülőtől örökölje a gyermeke, csupán 1%.

Erre a krónikus betegségre jelenleg nincs gyógymód, de gyógyszerekkel és életmódbeli változtatásokkal kordában lehet tartani a tüneteket. A környezet – család, barátok, munkatársak, tanárok – támogatása is nagyon fontos a narkolepsziával való megbirkózásban. Kivizsgálásához alvásterapeuta szükséges.

Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/narcolepsy/symptoms-causes/syc-20375497
Borítókép forrása: Shutterstok/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.