11 európai partnerszervzet együttműködéseként elindult Health Labs4Value project annak érdekében, hogy Közép-Európai területén hozzájááruljon betegellátás színvonalának javításához

Az Interreg Central Europe program támogatásával a projekt öt területi úgynevezett "Élő laboratóriumot" hoz létre Magyarországon, Szlovéniában, a Cseh Köztársaságban, Németországban és Lengyelországban. Ezek az " élő laboratóriumok" olyan együttműködési terekként szolgálnak majd, ahol az egészségügyi szervezetek, vállalatok, politikai döntéshozók, betegek és családtagjaik közösen hozhatnak létre és tesztelhetnek digitális megoldásokat a betegellátás javítása érdekében. Az osztrák tudáspartner vezetésével ezek az élő laboratóriumok transznacionális hálózatot alkotnak majd a tudásmegosztás és a tapasztalatcsere megkönnyítése érdekében.

"A Health Labs4Value projekt egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy az egészségügyi ágazat összes kulcsfontosságú szereplője összefogjon, és együtt dolgozzon a betegellátás javítása érdekében" - mondta Hegedűs István, a projekt koordinátora. "Hiszünk abban, hogy az élő laboratóriumi megközelítés alkalmazásával olyan innovatív megoldásokat tudunk kidolgozni, amelyek valóban betegközpontúak, és amelyek Európa szerte felhasználhatók lesznek a betegek érdekében."

A projekt várható előnyei a következők:

 • A betegek és családtagjaik alkalmassá válhatnak arra, hogy hozzájáruljanak a nem megfelelő ellátás eseteinek csökkentéséhez és a költségek mérsékléséhez.
 • A betegbiztonság javítása.
 • Magas hozzáadott érték biztosítása a betegek számára a betegségközpontú megközelítésről a személyközpontú megközelítésre való áttérés révén.
 • Az együttműködés javítása az egészségügyi ellátórendszer értéklánca mentén.

Területi élő laboratóriumok

Területi szinten az élő laboratóriumok meghatározzák a konkrét megoldandó problémákat és foglalkoznak a helyi igényekkel.

 • Szlovénia: A szlovéniai élő laboratórium célja, hogy lehetővé tegye a konzervatív módon kezelt sérült betegek számára, az otthoni környezetükben történő rehabilitáció minőségének javítását.
 • Németország: A németországi élő laboratórium az idősek támogatásával foglalkozik annak érdekében, hogy minél hosszabb ideig önállóan és ("szinte") függetlenül élhessenek otthoni környezetben.
 • Lengyelország: A lengyelországi élő laboratórium célja az orvosi és nem orvosi személyzet munkájának racionalizálása az adminisztrációban és a betegellátásban a digitalizálás és az új technológiák, például a biometrikus aláírás bevezetése révén.
 • Magyarország: A magyarországi élő laboratórium célja a járó- és fekvőbeteg-ellátás folyamatainak optimalizálása, beleértve a műtétet megelőző orvosi vizsgálatokat; a műtét előtti és utáni folyamatokat, az esetkezelés automatizálásával és innovatív digitális rendszerekkel.
 • Cseh Köztársaság: A Cseh Köztársaságban működő élő laboratórium a krónikus betegek hosszú távú kezeléséhez kapcsolódó kommunikációt, oktatást és otthoni ápolást támogató új technológiára összpontosít. Olyan technológiák alkalmazásával, amelyek segítenek a betegek állapotának otthoni ápolási környezetben történő nyomon követésében, szükség esetén az egészségügyi szakemberekkel való közvetlen kapcsolatfelvétellel.

A Health Labs4Value projekt várhatóan három évig tart, és 2,19 millió eurós költségvetéssel rendelkezik. A projekt előreláthatóan jelentős hatást gyakorol majd az európai egészségügyi ágazatra, javítva a betegellátást, a biztonságot és a hatékonyságot.

Ha többet szeretne megtudni a Health Labs4Value projektről, kérjük, látogasson el a közösségi média felületeinkre és a weboldalra, vagy lépjen kapcsolatba velünk:

www.interreg-central.eu/projects/health-labs4value

www.facebook.com/HealthLabs4Value

www.linkedin.com/groups/9346332/

 

További információért lépjen velünk kapcsolatba:

 • Projektkoordinátor: Hegedűs István
 • E-mail: istvan.hegedus@kdriu.hu
 • Telefon: +36 70 342 6720

 

 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?