A Horizon Europe a világ legnagyobb, 100 milliárd eurós multinacionális kutatási és innovációs programja. Az első pályázati felhívások ez év végéig várhatók.

A Horizon Europe az Európai Unió korábbi kutatási programjainak fejlődése. Az elődjéhez, a Horizon 2020-hoz hasonlóan, amely 2014 és 2020 között működött, ez egy kevert finanszírozási rendszer. Azokat a kutatókat és a nagy multinacionális együttműködéseket támogatja, amelyek olyan nagy társadalmi kihívásokra terjednek ki, mint például az egészségügy, az éghajlatváltozás, a digitális forradalom, a nemek közötti egyenlőség, az interdiszciplináris kutatások és azok gyakorlati alkalmazása.

Az elkövetkező hét évben az Európai Unió kutatás-kiadási rendszere rekordösszegű 95,5 milliárd eurót - köztük 5,4 milliárd eurót a COVID-19 helyreállítási alapból - szétoszt azon alaptudományi projektek és a határokon átnyúló kutatási együttműködések között, amelyeket több tízezer kutató hajt végre 27 tagállamban és más országokban.

európai uniós pályázat
Forrás: pixabay.com

A Horizont Europe legjobban várt változása a kiemelt fontosságú „missziók” támogatásának bevezetése. Körülbelül 4,5 milliárd eurót különítenek el öt területre: éghajlatváltozás, daganatos megbetegedések, vizek védelme, intelligens városok, valamint a talaj és az élelmiszerek.

Ezek a „missziók” mind terjedelmükben, mind ambícióikban messze túlmutatnak a „normális” kutatási együttműködési projekteken és olyan EU-s programokat fognak tartalmazni, mint például a közös agrárpolitika, amely a gazdálkodási támogatásokat kezeli vagy az EU kezdeményezései a szegényebb régiók infrastruktúrájának fejlesztésére.

Forrás: https://www.nature.com/articles/d41586-021-00496-z?utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=cc85d44e54-briefing-dy-20210225&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-cc85d44e54-43719529
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

A bakteriális vaginózis veszélyei a terhességben (x)

Babára, mamára is veszélyes lehet a bakteriális hüvelyfertőzés. A bőséges, halszagú folyással járó gyulladással mindenképpen keressünk fel szakorvost, és törekedjünk a meggyengült hüvelyflóránk helyreállítására.