A járványt okozó vírusokhoz kapcsolódó gének elárulják, hogy az immunrendszerünk hogyan reagál egy potenciális jövőbeli vírusfertőzésre és annak súlyosságára.

A vírusfertőzés során az immunrendszer kis fehérjéket, úgynevezett citokineket bocsát ki a vérbe. Ezek a fehérjék az immunsejteket a fertőzés helyére irányítják, hogy elősegítsék az infekciót okozó mikroorganizmusoktól való „megszabadulást”. Néha azonban a szervezet túl sok citokint szabadít fel, melynek az az eredménye, hogy az immunrendszer megtámadja a saját egészséges szövetét is. Úgy vélik, hogy ez a citokinviharnak nevezett szerencsétlen állapot az egyik oka annak, hogy egyes vírusfertőzött betegeknél súlyosabbak a tünetek, míg mások nem.

Az akár halálos kimenetelű citokinviharok jellege, mértéke és forrása, valamint az, hogy kit fenyeget a legnagyobb kockázat és hogyan lehet a legjobban kezelni, régóta nem világos a szakemberek számára.

vírusfertőzés meterséges intelligencia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A Kaliforniai Egyetem San Diego Orvostudományi Karának kutatói mesterséges intelligencia (AI) algoritmust használtak, hogy közös mintákat keressenek a járványos vírusfertőzéseken (például influenza) átesett betegeknél.

A kutatás eredményei szerint az egyik, 166 gént tartalmazó készlet feltárja, hogyan reagál az emberi immunrendszer a vírusfertőzésekre. A másik 20 génből álló csoport pedig megjósolja a betegség súlyosságát, beleértve például a kórházi kezelés szükségességét vagy a mechanikus lélegeztetőgép használatát. Az algoritmus alkalmazhatóságát a COVID-19 miatt elhunyt páciensek boncolása során összegyűjtött tüdőszöveteken tesztelték, és minden alkalommal ugyanazokat az aláírási génexpressziós mintákat látták.

A tanulmányt vezető kutatók úgy gondolják, hogy az információ segíthet a citokinvihart tapasztaló betegek jobb kezelési hatékonyságának elérésében is.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/ai-predicts-how-patients-with-viral-infections-will-fare/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix