Két tanulmány kimutatta, milyen értékes a vakcinák módosítása a teljes immunrendszer bevonása érdekében a HIV-fertőzés megelőzésében.

Ez az eredmény sok más kórokozó, köztük a jelenlegi COVID-19 világjárványért felelős vírus ellen védelmet nyújtó vakcinák kifejlesztésére irányuló erőfeszítések során is hasznos lehet.

Noha a megelőző HIV-oltás még nem lesz a közeljövőben, az új tanulmányok a szervezet meglévő immunrendszerének kiaknázásának két különböző módját mutatják be.

Az „alvó” immunválasz felébresztése

A legtöbb jelenlegi vakcina úgy működik, hogy antitesteket termel a kórokozó behatolásának megakadályozására. A B-sejteknek nevezett immunsejtek által a vérbe és a nyálkahártyákba szekretált antitestek speciális fehérjék, amelyek pontosan úgy vannak kialakítva, hogy rátapadjanak egy kórokozóra. Ez hátráltatja annak teljesítményét, ideális esetben olyan mértékben, hogy többé nem tud bejutni a sejtekbe.

Az egyik kutatás során úgy módosították a HIV-vakcinát, hogy ne csak antitesteket termeljenek, hanem "gyilkos T-sejteket" is, vagyis olyan immunsejteket, amelyek „üldözik” a kórokozóval fertőzött sejteket. A gyilkos T-sejtek körbejárják a szervezetet, és megvizsgálják a szöveteket a vírusok jelei után „kutatva”, és ha megtalálják őket, elpusztítják az azokat hordozó sejteket. A kutatók kimutatták, hogy ez a változás jelentősen javította a vakcina védelmének tartósságát.

HIV védőoltás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A veleszületett immunrendszer megerősítése

A B-sejtek és a gyilkos T-sejtek az adaptív immunrendszer két „karját” képviselik, amelynek alkotó sejtjei csak akkor szaporodnak, differenciálódnak és érnek, ha érintkeznek egy kórokozóval – legyen az vírus, baktérium, gomba vagy parazita. De 10 naptól két hétig tart, amíg az adaptív immunrendszer felerősödik. Azonnali védekezés hiányában a testünket „megbetegítenék” a kórokozók.

A sejtben elhelyezett mintázatfelismerő szenzorok és az első válaszadó immunsejtek ősi szövetsége „mi” (egészséges sejtjeink) és „ők” (kórokozók) között tesz különbséget. Csak zúdító fehérvérsejtek beáramlását indítja el a fertőzés helyére. Ezek a fehérvérsejtek elpusztítják a gyulladást okozó anyagokat, és figyelmeztetik az adaptív immunsejteket a kórokozó jelenlétére.

A vakcina „erejének” növelése

A kutatócsapat a fejlesztés során egy új adjuvánst használt – egy olyan anyagot, amely a veleszületett immunrendszer stimulálásával fokozza a vakcina erejét. A kutatók azt találták, hogy egy ennek hozzáadása a vakcinához jelentősen megnövelte a HIV-semlegesítő antitestek jelenlétét (valamint az ezen antitestek előállításában szerepet játszó különböző sejtcsoportok számát és aktivitását).

Ezek az elvek valószínűleg nem csak a HIV, hanem más kórokozók, például a tuberkulózis, a malária, a hepatitis C vírus, az influenza és a pandémiás koronavírus törzs elleni vakcinák kutatására is vonatkoznak.

Forrás: https://scopeblog.stanford.edu/2020/07/08/enlisting-the-entire-immune-system-strengthens-potency-of-hiv-vaccines-in-development/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix