A COVID-19 agyi szövődményeiről szóló tanulmány megállapította, hogy a kórházba került 100 betegből egynél központi idegrendszeri szövődmény alakul ki.

Ezek közé tartozik az agyi infarktus, az agyvérzés és más potenciálisan halálos szövődmények. A COVID-19-hez kapcsolódó általános tüdőproblémák már jól ismertek, de nem gyakran beszélnek a többi érintett szervről. A tanulmány azt mutatja, hogy a központi idegrendszeri szövődmények jelentős morbiditási és mortalitási okot jelentenek ebben a pusztító járványban.

A teljesebb kép kialakítása érdekében kutatók közel 40 000 kórházi COVID-19-pozitív beteg esetét elemezték, akik 2019 szeptembere és 2020 júniusa között kerültek felvételre. Átlagéletkoruk 66 év volt, és kétszer annyi férfi volt, mint nő. A kórházi felvétel leggyakoribb oka a zavartság, a megváltozott mentális állapot és a láz volt. Sok betegnek olyan társbetegségei voltak, mint a magas vérnyomás, a szívbetegség és a cukorbetegség.

COVID-19 stroke
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az összes olyan fekvőbeteg közül, akiknél képalkotó vizsgálatot végeztek, például MRI-t vagy agyi CT-vizsgálatot, a vizsgálat az esetek körülbelül 10 százalékában volt pozitív. Az 1,2 százalékos előfordulási gyakoriság azt jelenti, hogy a COVID-19-vel kórházba került 100 betegből kicsivel több, mint egy betegnek volt valamilyen agyi szövődménye. A leggyakoribb szövődmény az agyi infarktus (6,2%), az agyvérzés (3,7%) és az agyvelőgyulladás (0,47%) volt.

A kutatást végző szakemberek szerint fontos tudni a központi idegrendszeri szövődmények pontos előfordulási gyakoriságát, valamint a kockázati csoportba tartozó betegek esetén elvégezni az agyi képalkotó vizsgálatokat.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/international-study-reveals-spectrum-of-covid-19-brain-complications/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.