Ha egy híresség nyíltan megosztja betegségét a nagyközönséggel, azzal előrelendítheti az adott probléma szélesebb körben való elfogadottságát a társadalomban.

Az internetnek és a közösségi médiának köszönhetően egyre több mindent tudunk meg az általunk kedvelt színészekről, zenészekről, közszereplőkről. Ebbe beletartozik az is, hogy néhányan olyan magánjellegű információt osztanak meg, ebben az esetben betegségeikről, amelyet addig csak a legszűkebb családi és baráti körül tudott. Sokan gondolhatják, hogy ugyan mit szükség van erre? Azonban félretesszük ezzel kapcsolatos előítéleteinket, rájöhetünk, hogy a társadalmi érzékenyítésben nagy szerepet játszanak ezek a hírességek. Lássuk is néhányukat:

Selena Gomez

2015-ben a nyilvánosság számára is ismertté vált, hogy az énekesnő lupussal, egy autoimmun betegséggel küzd, majd 2016 nyarán lemondani kényszerült turnéja számos állomását, amikor a betegség rosszabbodott. A következő év nyarán pedig veseátültetésre is sor került, a vesét legjobb barátnője, Francia Raisa adta. A lupust azért nehéz diagnosztizálni, mert tünetei széles skálán mozognak, a fáradékonyságtól a kiütéseket és hőemelkedésen át egészen az ízületi gyulladásig, hajhullásig és vérszegénységig terjed.

Bono

A U2 énekese karrierjén kívül arról is ismert, hogy mindig napszemüveget visel. Ez nemcsak egy egyszerű kiegészítő, ugyanis a zenész zöldhályogban (latinul glaukómában) szenved, a szemüveget pedig szemének érzékenysége miatt hordja. A zöldhályog úgy alakul ki, hogy a szem belsejében lévő csarnokvíz nyomása megemelkedik, ami az ottani erek elzáródását, a látóideg részleges vagy teljes pusztulását okozhatja. A cég, mely Bono napszemüvegeit gyártja, az énekessel reklámozza jótékonykodását, ugyanis minden eladott darab után 10 dollárt a látásdiagnosztikai alapítványok kapnak meg a Föld szegény országaiban.

Lil Wayne

Az amerikai rapperről időről időre jelennek meg betegségével kapcsolatos hírek, hiszen epilepsziában szenved, és rohamai miatt jó párszor került már kórházba. Polgári nevén Dwayne Michael Carter Jr. 2013-ban osztotta meg a nyilvánossággal ájulásainak okát.

Lena Dunham

Endometriózissal, nők százezreit érintő betegséggel küzd Lena Dunham, aki 2018-ban, megelégelve a fájdalmakat, eltávolíttatta méhét. A betegség akkor alakul ki, ha a méh nyálkahártyája a méhen belül máshol is megtalálható egy nő szervezetében, ami ciszták kialakulásával, hegesedéssel és fájdalommal jár.

Michael J. Fox

A Vissza a jövőbe-trilógia sztárjánál 30 éves korában, 1991-ben diagnosztizáltak Parkinson-kórt, mely egy lassan előrehalandó, idegrendszeri betegség. 1998-ban állt a nyilvánosság elé ezzel, és létrehozott egy alapítványt is, mely a betegség gyógymódját kutatja. A színészettől tavaly vonult vissza.

David Beckham

A világhírű focistáról sokáig senki sem tudta, hogy gyerekkora óta asztmában szenved, pedig minden meccs után használnia kellett az inhalátorát - csoda, hogy nem kapták le a paparazzik. 2009-ben is csak azért árulta el a médiának, mert szeretett volna így is példakép lenni, és remélte, hogy sok asztmában szenvedő látja majd be, hogy ettől függetlenül is képesek lehetnek nagy dolgokra.

Charlie Sheen

A szakasz, Két pasi, meg egy kicsi sorozat, és megannyi mozi sztárja 2015-ben vállalta fel egy tévéinterjúban, hogy HIV-pozitív. A bejelentés hatására rekordot döntött az amerikai keresőmotorokban azok száma, akik a betegségre rákerestek. A szexuális úton terjedő fertőzés a szervezet immunválaszait teszi tönkre, ezáltal érzékeny lesz mindenféle más betegségre és fertőzésre, azonban rendszeres orvosi vizsgálattal, kezelésekkel és nagyfokú elővigyázatossággal lehetséges együttélni vele. 

Borítókép forrása: Unsplash

 

 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.