A szívszövetben kialakuló hegminták értékelésére épített algoritmus pontosabban képes előre jelezni a potenciálisan életveszélyes ritmuszavarokat, mint az orvosok.

Egy új mesterséges intelligencián alapuló megközelítés megjósolhatja, hogy a beteg meghalhat-e szívleállás - amely az orvostudomány egyik leghalálosabb és legrejtélyesebb állapota - következtében, és mikor. A betegek szívéről készült képekre épülő technológia jelentősen javítja az orvosok előrejelzéseit, forradalmasítja a klinikai döntéshozatalt, és növeli a hirtelen szívritmuszavarok túlélési esélyét. A képek olyan kritikus információkat tartalmaznak, amelyekhez az orvosok eddig nem fértek hozzá. Ez a hegesedés többféleképpen oszlik el, és mond valamit a beteg túlélési esélyeiről, vagyis fontos információ van benne elrejtve.

szívmegállás mesterséges intelligencia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A szívritmuszavar okozta hirtelen szívhalál az összes haláleset körülbelül 20 százalékát teszi ki világszerte, de a szakorvosok keveset tudnak arról, hogy miért történik ez, vagy hogyan lehet megmondani, kiket fenyeget a leginkább. Az algoritmus meghatározhatja, kiket fenyeget a szívhalál, és mikor következik be, így az orvosok eldönthetik, hogy pontosan mit kell tenniük ennek megelőzése érdekében.

A kutatók neurális hálózatokat használnak, hogy személyre szabott túlélési értékelést készítsenek minden szívbetegségben szenvedő páciens számára. Ezek a kockázati mérőszámok nagy pontossággal jelzik előre a hirtelen szívhalál esélyét 10 éven belül, és azt, hogy mikor a legvalószínűbb.

Az algoritmusok előrejelzései nemcsak minden mérésnél szignifikánsan pontosabbak voltak, mint az orvosoké, hanem kórházban kezelt betegcsoporton végzett teszteken is validálták őket, különböző képalkotó adatokkal, ami arra utal, hogy a mesterséges intelligencia eredményesen alkalmazható.

Forrás: https://hub.jhu.edu/2022/04/07/trayanova-artificial-intelligence-cardiac-arrhythmia/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.