A kutatók azokat a mechanizmusokat vizsgálják, amelyek révén a SARS-CoV-2 károsítja a veséket, súlyos veseproblémákat és akár krónikus vesebetegségeket okozva.

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy az angiotenzin-konvertáló 2 enzimmel (ACE2) való kölcsönhatás nemcsak lehetővé teszi a vírus számára, hogy megfertőzze az emberi sejteket és replikálódjon bennük, hanem jelentős egyensúlyhiányt okozhat az artériás vérnyomást szabályozó rendszerben.

Az ACE2 biológiai funkcióinak károsodása a vesék véráramának csökkenéséhez vezethet, megváltoztatva a vesék azon képességét, hogy eltávolítsák a túlzott mennyiségben mérgező anyagokat (metabolitokat). Ezenkívül fokozhatja az érszűkületet a vesékben, ami a veseműködés romlásához vezethet.

covid koronavirus vesekárosodás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Klinikai tanulmányok megerősítették az akut vesekárosodás 20–40 százalékos előfordulási gyakoriságát a COVID-19 fertőzésben szenvedő betegeknél. A nemrég közzétett adatok azt mutatják, hogy egyes esetekben lassabb a gyógyulás, más esetekben dialízist igénylő szövődmények lépnek fel.

A tanulmány másik részében a terhes nők SARS-CoV-2 fertőzésének adatait és az ACE2 méhlepényben betöltött szerepét elemezték. Kimutatták, hogy az új koronavírussal fertőzött terhes nőknél nagyobb a kockázata a preeklampszia kialakulásának (olyan rendellenességnek, amelyet tartósan magas vérnyomás jellemez, és amely súlyos károkat okozhat az anyának és a magzatnak).

A kutatók szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy a COVID-19-járvány miatt súlyos vesekárosodás eseteinek száma növekedni fog. Ha a dialízis iránti kereslet növekszik, hamarosan a vesetranszplantációk iránti „igény” növekedése is láthatóvá válik.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/scientists-investigate-how-infection-by-sars-cov-2-can-lead-to-kidney-disorders/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Milyen előnyei vannak a kémiai hámlasztásnak?

A kémiai hámlasztás olyan helyreállító kozmetikai eljárás, amely segíthet csökkenteni az öregedés jeleit az arcon.