Egy tömegspektrométerhez csatlakoztatott készülék alig egy perc alatt elemzi a leheletmintákat, így ez gyors és olcsó módja lehet a fertőzés észlelésének.

A világjárvány óta eltelt több mint egy év, de az úgynevezett PCR-alapú vizsgálatok - amelyek során hosszú vattapálcikával vesznek mintákat a betegek orrjárataiból - továbbra is az aranyszabványnak minősülnek a COVID-19 diagnosztikájában. Az ilyen tesztek azonban kényelmetlenek, lassúak és viszonylag drágák. Éppen ezért számos cég lélegeztetőgép-szerű teszteket fejlesztett ki a SARS-CoV-2 okozta fertőzés kimutatására. Ezek a vizsgálatok a kilélegzett levegőben lévő illékony szerves vegyületek megváltozott arányain alapulnak, amelyek tükrözik a vírus által kiváltott anyagcsere-változásokat. De a kérdés továbbra is az, hogy ez a technológia kellően érzékeny-e.

COVID-19 légzésvizsgálat
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az egyik kihívás az, hogy a kutatók nem határozták meg kellően az illékony szerves vegyületek szintjét az egészséges emberek leheletében, ami megnehezíti annak pontos mérését, ha valakinek a kilégzése eltér a normálistól. Ennek eredményeként néhány légzésen alapuló teszt csalódást keltő eredményeket mutatott, amikor a valós életben használták azokat. Ezenkívül egyes illékony szerves vegyületek hasonlóan változnak a különböző vírusokra vagy körülményekre adott válaszként, ezért fontos azonosítani a biomarkerek egyedi mintáit vagy arányait, amelyek csak a SARS-CoV-2 fertőzés után változnak. A szakterület tudósai reménykednek abban, hogy a folyamatos szabványosítás, tesztelés és ellenőrzés végül egy megbízható, légzésen alapuló diagnosztikai módszert „hoz létre”, amely akár a PCR-alapú teszteknél is korábban – még a vírus terjesztése előtt - képes felismerni a fertőzést.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/breath-tests-could-identify-covid-19/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.