A COVID-19-ben szenvedő betegek mindössze öt-hat napos kórházi kezelés után elveszíthetik az izomtömegük körülbelül 10 százalékát.

Az izomvesztés súlyos problémát jelent a kórházi felvételre kerülő betegeknél, különösen az intenzív osztályon történő ellátást igénylők számára, akik hosszú ideig lélegeztetőgépeken vannak. Több hetes teljes inaktivitás után az izomvesztésből való kilábalás hónapokat vagy éveket vehet igénybe, és néhány beteg soha nem is nyeri vissza teljesen a betegség előtti izomtömegét.

Az Aarhusi Egyetem kutatócsoportja speciális biokompatibilis elektródot fejlesztett ki az elektromos izomstimulációhoz, amelyet a csoport integrált és 3D-vel nyomtatott a kompressziós harisnyákra.

A harisnyát 16 COVID-19 betegen tesztelték, akik beleegyeztek, hogy a kórházi kezelésük során kipróbálják. A résztvevők mindkét lábán kompressziós harisnya volt, de csak az egyik oldalon volt a nyomtatott elektróda. Az elektródákon keresztül a résztvevők combizmait naponta kétszer 30 percig, egyénileg adaptált intenzitással stimulálták.

covid-19 izomtömeg rehabilitáció
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az izmok elektromos stimulációjában nincs semmi újdonság, de a meglévő megoldásoknak számos hátrányuk (például az elektródák be- és kikapcsolásának nehézségei, bőrirritáció a stimulált területeken) van. Ez a találmány azonban sokkal könnyebben használható, mert az elektródák a textil szerves részét képezik. Az elektródák három ultravékony, hajlékony réteggel rendelkeznek, és ezeket közvetlenül a különböző típusú anyagokra lehet nyomtatni, lehetővé téve az izmok stimulálását a harisnyán keresztül, minimális bőrirritáció mellett.

Ezek a kompressziós harisnyák valószínűleg nemcsak a COVID-19 betegek számára nyújtanak segítséget, hanem bármely ágyban fekvő vagy kerekesszéket használó beteg esetében is a rehabilitációs folyamat alapvető elemét fogják képezni.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/invention-preserves-muscle-mass-in-covid-19-patients/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.