Egy mesterséges intelligencia program segíthet az orvosoknak felmérni, hogy mely kezelések a legjobbak a vastag- és végbélrákban szenvedő betegek számára.

A mesterséges intelligencia program elemzi a páciens betegségének részleteit – például a rák stádiumát és más krónikus állapotokat –, és összehasonlítja ezeket a részleteket más vastagbélrákos esetekkel, hogy megjósolja a páciens túlélési esélyét az elkövetkező 10 évben.

A daganatos betegek túlélésének előrejelzése, mint a kezelések meghatározásának eszköze nem újdonság. A jelenlegi szabványos technikák azonban nem túl pontosak, és a kutatók remélik, hogy a mesterséges intelligencia használatával pontosabb információkat tudnak eljuttatni az orvosokhoz, akik döntő fontosságú döntéseket hoznak az ellátással kapcsolatban.

vastagbélrák túlélés mesterséges intelligencia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A rákos beteg túlélési idejének előrejelzése értékes betekintést nyújt a legjobb kezelési módba hosszú és rövid távon egyaránt, és segít meghatározni, hogy melyik a legmegfelelőbb. Az online eszköz úgy működik, hogy 32 részletet értékel egy adott páciensről, mint például az életkor, a rák stádiuma, a testmozgási szokások, a koleszterinszint, a krónikus betegségek megléte és még sok más tényező. Miután ezeket a részleteket bevitték az eszközbe, az algoritmus megjósolja, mennyi ideig élhet az adott beteg. Az eszköz kontextust is biztosít, hivatkozva a számítás legfontosabb okaira, például a rák stádiumára, a beteg korára a diagnózis felállításakor vagy a beteg kezdeti kezelésének módjára. Eddig az eszköz körülbelül 90 százalékban pontos volt. A kutatócsoport célja az algoritmus pontosságának növelése, és remélik, hogy más ráktípusok esetében is alkalmazható lesz.

Forrás: https://scopeblog.stanford.edu/2020/10/01/ai-tool-created-to-guide-colorectal-cancer-care-with-more-precision/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.