A szaponin/TLR agonistának nevezett „kombinált” adjuváns fokozhatja a vakcinák védő erejét, vagyis lehetővé teszi minden védőoltás hatékonyságának javítását.

A vakcinák úgy fejtik ki hatásukat, hogy a kórokozónak csak egy kis darabját mutatják meg az emberi immunrendszernek. Az immunrendszer meglátja ezt az "antigént", és elkezdi termelni a valódi vírus elleni küzdelemhez szükséges immunsejteket és antitesteket.

Az antigének ritkán működnek egyedül. A tudósok a legtöbb vakcinatervezésben adjuvánsnak nevezett részecskéket használnak. Az adjuvánsok olyanok, mint a vörös zászlók, amelyek arra késztetik az immunrendszert, hogy erősebben reagáljon az antigénre, és kialakuljanak a jól kidolgozott T- és B-sejtek, amelyek évekig védik a szervezetet.

vakcina összetevő
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A tudósoknak új adjuváns lehetőségekre van szükségük, mivel innovatívabb vakcinákat terveznek olyan vírusok ellen, mint a SARS-CoV-2 és a HIV. Az új adjuvánsok, amelyek elősegítik az antitestek vagy a T-sejt-közvetített immunitás bizonyos aspektusait, fontos részét képezhetik az olyan kihívást jelentő kórokozók elleni vakcinák sikeres kifejlesztésének, mint a HIV, a tuberkulózis és a malária.

A kutatók nemrégiben egy kombinált szaponin/TLR agonista adjuváns tesztelését kezdték meg, mivel a két molekula külön-külön ellenőrizve ígéretesnek bizonyult. A szaponin adjuvánsok biztonságosnak bizonyultak, a TLR agonistákról pedig ismert, hogy stimulálják a veleszületett immunválaszt, azt a rendszert, amely először észlel egy antigént.

A kutatók felfedezték, hogy ez a kombináció azért működik olyan jól, mert az immunrendszer számos különböző részét aktiválja. Míg a szaponinnak és a TLR agonistának megvan a maga feladata, ezek kombinálása arra is készteti az immunrendszert, hogy több típusú T-sejtet hozzon létre, amelyek erősítik az immunválaszt. Noha még több klinikai kutatásra van szükség, ha jóváhagyják, ez a kombinált adjuváns jó kiegészítője lehet a védőoltásoknak.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/new-vaccine-ingredient-shows-promise/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.